A szarvasmarhák tuberkulózisának terjedése, tünetei és következményei

A tuberkulózis (tébécé), más néven gümőkór a szarvasmarháknál a mycobacterium bovis és mycobacterium tuberculosis baktériumok által keletkezik.

A betegség fő forrásai a nem ellenőrzött beteg állatok, melyek szervezetéből testváladékaikkal (tejükkel, vizeletükkel, ürülékükkel) ürülnek ki a mikrobák.

A kór kialakulását elősegíthetik a rossz tartási körülmények, a magas páratartalom, a nem kielégítő szellőztetés, a nedvesség, valamint a nem teljes értékű étrend.

A TBC lefolyása krónikus és hosszabb ideig tünetmentes, ezért a legeltetési időszak alatt nagyszámú állat fertőződhet meg, miközben nem is tudunk a betegség jelenlétéről. Lappangási ideje nem kevesebb, mint néhány hét, sőt, olykor több hónap.

A tünetek akkor jelentkeznek, amikor valamelyik szervben betegséggócok alakulnak ki.

A szarvasmarháknál leggyakrabban a tüdő és a bélrendszer reagál a betegségre. Bélrendszeri TBC esetében gyakori a hasmenés, melyet székrekedés vált fel, az ürülékben pedig gyulladásos váladékot és vért veszünk észre.

Ha a tüdőt támadja meg a tuberkulózis, mellhártya- és tüdőgyulladásra utaló tünetekre figyelünk fel. Emellett a tejmirigyen és az ivarszervekben is kialakulhat a betegség, mely elváltozásokat idéz elő a megtámadott szervekben.

A tébécés állatok rövid időn belül lefogynak, lesoványodnak, legyengülnek, nyálkahártyáik kékesszürke árnyalatúvá színeződnek.

A kórmeghatározáshoz azonban nem elegendő a tünetek puszta észlelése, mivel a TBC szimptómáit összetéveszthetjük más, nem fertőző betegségek, például a tejmirigy-gyulladás tüneteivel. A diagnózis felállítása érdekében az erre felhatalmazott szakemberek ún. allergiás tuberkulinos vizsgálatot végeznek el. Ezzel a módszerrel nemcsak a látens (rejtetten) beteg állat tébécéjét deríthetjük ki, hanem a betegség korai stádiumát is.

A tuberkulózisban szenvedő tehén teje veszélyes az ember egészségére. A kór gyógyíthatatlan.

A betegség megelőzése érdekében a gazdák ne vásároljanak borjút állatorvosilag nem tesztelt helyekről. Még ha ismerős személy is a borjú tulajdonosa, ez a tény nem nyújt garanciát arra, hogy a növendék állat egészséges.

Ami nagyon fontos: optimális tartási körülményeket és teljes értékű étrendet kell biztosítani a szarvasmarhák számára.

(Forrás Kárpátalja.net)

Bővebb információkért és tanácsokért forduljon az ISV szakembereihez a www.isv.rs honlapon található elérhetőségek által.    

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A szarvasmarhák tuberkulózisának terjedése, tünetei és következményei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!