A malacok veszélyes krónikus bőrbetegsége

A csökkent elszarusodás ritkán mutatkozik: rendszerint sorvasztó betegségekhez, tartós éhezéshez társultan jelentkezik.

A rendellenes  szaruképződés (parakeratózis) gyakran a bőr gyulladásához és az ödémához kapcsolódik.

Sertéseknél (főleg malacoknál) cinkhiány következményeként fordul elő.

Az epidermisz mélyebb rétegeiben meginduló elszarusodást diszkeratózisnak nevezzük.

Az elhalás (nekrózis) alkalmával a szervezet bármely szervének körülhatárolt területén az életműködés irreverzíbilisen megszűnik. Az egyébként élettani jelenség számos esetben kóros formát ölthet. A lassan kialakuló, a sejtek egyéb regresszív elváltozásával is járó elhalást nekrobiózisnak hívjuk.

A kiváltó okok között szerepel: a mechanikai hatás, a magas vagy az alacsony hőmérséklet, ionizáló sugárhatás, mérgek, kórokozók, hipoxia, enzimopátia, anyagcsere-betegségek, autointoxikáció, beidegzési zavarok.

Az egyik kórforma az alvadásos (koagulációs) elhalás. A sejtmag elhalását követően a citoplazmában és az intersztíciumban a fehérje kicsapódik, illetve megalavad. Ezt a folyamatot az elhalt sejtekből kiszabaduló enzimek okozzák. A kiváltó okok lehetnek: erős savak, fémsók, magas hő, egyes baktériumok, baktériumos toxinok.

Az alvadásos elhalás két különleges alakja az elsajtosodás, p1. gümőkóros folyamatokban, amikor a széteső sejtekben lévő lipidek az elhalt szövetet sárgára festik, továbbá az izomrostok összehúzódásra képes állományának elhalása. Ilyenkor az izomzat fakó színű, metszéslapja száraz, állománya könnyen szakítható, elsősorban intoxikáció, szelén- és E-vitamin-hiány hatására alakul ki.

A másik kórforma a lágyulásos (kollikvációs) elhalás. Proteolítikus enzimek hatására a szövetek elfolyósodnak, a sejtmag is feloldódik.

Elsősorban erős lúgok okozzák ezt a kórformát, de ismert az alvadásos módon elhalt területek másodlagos ellágyulása is. A két jelenség (egymástól) nehezen különböztethető meg.

(Forrás: Lifepress)

Részletesebb információkért és tanácsokért forduljon az ISV Feed&Consulting cég szakembereihez a www.isv.rs honlapon levő elérhetőségek révén.  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A malacok veszélyes krónikus bőrbetegsége

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!