Az eredményes malacnevelés feltételei

A malacokról való gondoskodás valójában már a méhen belüli életben kezdődik, mert a kocák tartása és főleg takarmányozása jelentős mértékben befolyásolja a megszületendő malacok életképességét.

Eredményesen csak az egészséges, megfelelő tömeggel (1,30-1,50 kg) született malacok nevelhetők fel.

A felnevelés eredményességét elősegíti, ha a malacok igényeinek megfelelő, tiszta, meleg, csíraszegény környezetbe kerülnek.

A malacok érzékenyek a hidegre, a "malacfészek" hőmérsékletét a születéskor célszerű 30-35°C-on tartani, majd a kor előrehaladtával a hőmérsékletet fokozatosan csökkenteni.

A malacok hőigénye csak póthőforrással (infralámpa, elektromos melegítőlap v. padozatfűtés) oldható meg, ha a fiaztatót a kocák részére optimális 16-18C-on tartják. Az újszülött malacok minimális szénhidráttartalékkal jönnke a világra, ezért a hideg környezetben, különösen ha a szopásuk is akadályozott, eléheznek.

Ilyenkor a vércukorszint gyorsan csökken, az állatok kómába esnek, majd hamarosan elpusztulnak. A malacnevelésben is fontos, hogy a fiatal állatok nagy növekedési erélyét ki lehessen használni. Az élőtömegét az első héten megkétszerező, ill. egy hónap alatt 4-5-szörösére növelő malac tápanyagszükségletének döntő hányadát a kocatejből fedezi.

Mivel a koca nem tud tejet raktározni, a malacok szopását nem szabad korlátozni. Különösen a születést követő órákban káros a szopások számának korlátozása, mert ilyenkor minél később jutnak a malacok a föcstejhez, annál kevésbé képesek felvenni a föcstejben található védőanyagokat (koca tejtermelése).

Az életük első hetében a malacok fejlődése töretlen, ha elegendő tejet szophatnak, s ha a környezetük megfelelő. Ebben a korban válik esedékessé a vaspótlás, mivel a malacok csekély (kb. 50 mg) vastartalékkal születnek, ugyanakkor a vasban szegény kocatejből az életük első 3 hetében csak kb. 20 mg vashoz jutnak.

Ahogy a malacok gyarapodnak, a koca teje egyre kevésbé elégíti ki tápanyagiényüket. A tápanyagokban mutatkozó hiányt megelőzi az az állapot, amikor a koca teje már nem elegendő a malacok vízszükségletének fedezésére. Ez az 5-10. nap közötti időre tehető, amikor már gondoskodni kell a tiszta, csíraszegény, szobahőmérsékletű ivóvízről.

Törekedni kell, hogy a 7 kg-os tömeg eléréséig a malacok takarmánya 20-24% fehérjét, 8-12% nyerszsírt és legfeljebb 2% rostot tartalmazzon, szükség szerint legyen hatóanyagokkal kiegészítve. Csak 4-5 hetes kor után lehet számolni teljes értékű aktív sósav-pepszin-emésztéssel, amikor valamennyi más emésztőenzim aktivitása is kielégítő mértékű.

Ilyenkor már a malacok a több rostot és növényi fehérjét tartalmazó takarmányt is meg tudják emészteni.

Még a legszakszerűbb elválasztás is a szervezet megterhelésével és a bélflóra bizonyos mértékű megváltozásával jár. Ezek mértéke természetesen az elválasztás módjától és a malacok környezetétől függ (malacok elválasztása).

Törekedni kell arra, hogy a választás időpontjában a környezet káros hatásai (takarmányváltoztatás, herélés, immunizálás stb.) minél kevésbé terheljék az állatokat. Egy-három hetes kor körül célszerű ivartalanítani a tenyésztésre nem szánt kanmalacokat (malacelhullási veszteség, sertéshizlalás).

(Forrás: Agrároldal)

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a honlapunkon (www.isv.rs) található Sertések takarmányozása és a Sertéstenyésztési felszerelés című rovatokat.    

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Az eredményes malacnevelés feltételei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!