Fehérjék és aminosavak hatása az állatok minőségi takarmányozására

A takarmányok tápláló értéke attól függ, hogy azok milyen mennyiségben tartalmazzák az állati szervezet felépítéséhez és a termeléshez szükséges táplálóanyagokat.

A víz, annak ellenére, hogy nincs energiatartalma, igen fontos összetevője a takarmányoknak. Amikor az állati szervezet vízkészlete 10%-al csökken, az már jelentősen mérsékli az állatok termelését, a 15%-ot meghaladó vízveszteség pedig akár az állat elhullásával is járhat.

A szárazanyag a takarmány táplálóanyagainak összessége. Magában foglalja a takarmánynak mind a szerves, mind a szervetlen táplálóanyagait.

Nemcsak energiatartalma miatt fontos része a takarmánynak, hanem azért is, mert a szervezet felépítéséhez és működéséhez szükséges fontos anyagok (fehérjék, zsírok, vitaminok stb.) találhatók meg benne.

A takarmány nitrogéntartalmú anyagait együttesen nyers fehérjének nevezzük. Az ide tartozó anyagokat két csoportra lehet felosztani. Ezek a fehérjék és az amidanyagok.

A fehérjék a takarmány legfontosabb táplálóanyagainak tekinthetők. Ennek az az oka, hogy a szervezet minden sejtje tartalmaz fehérjét.

Ha az állatok takarmányában nincs elegendő fehérje, csökken a termelésük. A nagyobb mértékű fehérjehiány csökkentheti az állatok betegségekkel szembeni ellenálló képességét is, aminek következménye az állatok számának csökkenése lesz.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A gazdasági állatok által fogyasztott takarmányokban 24 aminosav fordul elő. Ezek egy részét az állatok más táplálóanyagokból maguk is elő tudják állítani.

Vannak azonban olyan aminosavak, amelyeket az állatoknak mindenképpen a takarmánnyal kell megkapniuk. Az előbbieket nélkülözhető, nem életfontos aminosavaknak, míg az utóbbiakat nélkülözhetetlen - esszenciális - aminosavaknak nevezzük.

Amikor az állatok fehérjét építenek fel, testtömeg-gyarapodást produkálnak, minden olyan aminosavra szükségük van, amelyet az állati fehérjék tartalmaznak. Amennyiben csak egy hiányzik a szükséges életfontos aminosavak közül, már az is csökkenti az állatok termelését.

Szerencsére az életfontos aminosavak többségét kielégítő mennyiségben tartalmazzák a takarmányok. Akad viszont néhány aminosav, amely gyakran csak a szükségesnél kisebb mennyiségben fordul elő a takarmányokban. Ezek a limitáló aminosavak. Ilyen a lizin, a metionin, a teronin, valamint a triptofán.

A takarmányokban levő fehérjék értékét az határozza meg, hogy azok milyen mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat.

A fehérje biológiai értéke annál nagyobb, minél több nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, illetve ezeknek az aminosavaknak az egymáshoz viszonyított aránya minél jobban megközelíti az állati szervezet vagy az állati termékek aminosav-arányait.

(Forrás: Agroinform)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Fehérjék és aminosavak hatása az állatok minőségi takarmányozására

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!