A malacnevelés legkritikusabb és legérzékenyebb időszaka

Az első tejfelvétel különösen fontos, mert a sertés esetében az ellenanyagok nem tudnak átjutni az anyai méhlepényen ezért ezen anyagokat a föcstejjel kell a malacoknak felvenni.

A föcstej összetétele jelentős mértékben eltér a normál kocatejétől. A föcstej nemcsak abban különbözik a normál tejtől, hogy az tartalmazza a malacok számára létfontosságú ellenanyagokat (immunanyagokat), hanem abban is, hogy a föcstejben több a vitamin, a vas, a réz, a cink, a kobalt és a jód, mint a normál kocatejben.

A malacok takarmányozása elsősorban a választás idejétől függ. A választás időpontja alapján megkülönböztetjük a  hagyományos és a korai választást. Európában általában a 28-30 napos választás terjedt el. A korai választásnak több módja ismeretes.

Gyakorlatilag a malacokat már 7-14 napos, vagy fiatalabb korban is el lehet választani, de tudni kell, hogy ilyen korai választás esetén a takarmánynak nagyon jó minőségűnek, összetételében, táplálóanyag-tartalmában a kocatejhez közelállónak kell lennie.

Pl. Magyarországon elsősorban a malacok 4-5 hetes korban történő választása terjedt el. Ennek elsősorban biológiai okai vannak. Ebben a korban ugyanis már jobb a malacok enzimtermelése és nagyobb a takarmányfelvételük is.

Ezért ennél a választási módnál már nincs szükség az igen drága tejpótló tápszer etetésére. Bár a koca tejtermelése ebben az időben még jelentős, ennek ellenére sem fedezi az alom táplálóanyag-szükségletét. Ezért kiegészítő takarmányról kell gondoskodni.

A kiegészítő takarmánynak könnyen emészthetőnek, nagy fehérjetartalmúnak kell lennie és tartalmaznia kell valamennyi eszenciális aminosavat, valamint ásványi anyagot és vitamint is. A kiegészítő takarmányba - a tejpótló tápszerhez hasonlóan - íz- és aromaanyagokat, valamint nagyon gyakran valamilyen szerves savat is kevernek.

A malacnevelésben a teljesítmények növelése céljából különböző takarmány-kiegészítőket alkalmaznak. Így a takarmányba keverhetnek hozamfokozás céljára a bélflóra működését befolyásoló mikroorganizmusokat (probiotikumokat), prebiotikumokat, szerves savakat és enzimeket is.

A termelők figyelmébe ajánljuk az ISV kínálatában szereplő Prestarter-t, Starter-t, Grover-t és számos egyéb terméket.

Ismerkedjen meg valamennyi premix adottságaival a www.isv.rs honlap Sertések takarmányozása c. rovata által.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A malacnevelés legkritikusabb és legérzékenyebb időszaka

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!