A sertések emésztését rosszul befolyásoló tényezők semlegesítése

A malacnevelés során számos stresszfaktor befolyásolja állataink emésztését. Ilyen például: a választás, a vakcinázás, a takarmány pufferkapacitása, az istállóváltás, a nagy fehérjetartalmú adagok, a gyenge higiénia, stb.

A felsoroltakból adódóan a malacokban emésztési elégtelenség, magas gyomor pH alakul ki.

Ennek eredményeként a védelmi vonal gyengül, a patogén kórokozók felszaporodnak (E. coli, salmonella sp.), baktériuminvázió alakul ki.

Károsodik a sejtfal, csökken az enzimtermelés, mikrobális imbalansz alakul ki, romlik a takarmány abszorpciója. Az alacsonyabb tápanyag felszívódás miatt gyengül a teljesítmény, emésztési problémák alakulnak ki, nő az elhullás.

A tenyésztő fokozni akarja a malacok étvágyát anélkül, hogy hasmenést váltana ki náluk. A választás utáni napokban a túlzott takarmányfelvétel megnöveli a hasmenés előfordulásának veszélyét. Ez a nem megfelelő emésztésnek köszönhető. Ezért fontos, hogy megnöveljük a takarmány előemésztését a gyomorban, és így csökkentsük a hasmenés veszélyét.

Miért szükséges savanyítani a takarmányt? Okok:

- a fiatal állatok HCl kiválasztása hiányos;

- emelkedik a gyomor PH táplálkozás után (pufferkapacitás);

- elégtelen pepszin termelés;

- kevés fehérje emésztődik a gyomorban;

- emésztetlen tápanyagok találhatók a belekben;

- megnövekedik a béltartalom-passzázs a patkóbélben;

- enterotoxin termelődik.

A fentiekben felsoroltakból egyenesen következik, hogy megnő a hasmenés veszélye a malacokban, amelyet savanyítók használatával csökkenthetjük.

A malac gyomrában a sósav termelésének hiánya az első hetekben élettani sajátosság. Optimális szinten csak a 60. életnaptól termel. A gyomor savasságának fontos szerepe van az emésztésben és a malac teljesítményében.

A pH 2-3 véd legjobban a patogén béltraktusba kerülésekor.

Az egészséges szopós malacok béltraktusában a lakto- és bifidobaktériumok elég tejsavat termelnek a pH stabilizálásához és a HCl termeléshez.

A nyálkahártya HCl tartalma szükséges a kezdeti fehérje emésztéshez.

A malacok üres gyomrának pH-ja elég magas ahhoz, hogy ne legyen jó a fehérje emésztés. Ha ehhez még hozzátesszük a takarmány magas pH-ját és magas pufferkapacitását, akkor még kevesebb elérhető HCl van a fehérje-hidrolízishez, ami végül is a takarmány gyenge emésztéséhez, felhasználásához, tápanyaghiányhoz vezet. Emiatt szükséges savanyítót használni: csökkenteni a pufferkapacitást a malacoknál.

Fiatal, éppen leválasztott állatoknál a gyomor pH nem eléggé alacsony a megfelelő fehérje emésztéshez. Ez az állat nem megfelelő HCl kiválasztásának, a takarmány pufferkapacitásának (főleg ásványi anyagok és fehérje) köszönhető.

Mindezek tetejére, a  HCl kiválasztását tovább csökkenti az állatok választási stressze és a folyékony takarmányt (a kocatej, amelyikben a laktóz tejsavvá fermentálódik, és közreműködik a pH csökkentésben)  a száraz váltja fel. Az optimális 3,5 pH érték a választási időszak első periódusában nem alakul ki, kevesebb pepszinogén aktiválódik pepszinné, kevésbé lesz tökéletes a fehérje emésztése. A nem megfelelően emésztett fehérje az alsóbb béltraktusokban emésztési rendellenességeket okoz.

A savkötő kapacitás egyrészt kifejezi a takarmány "ellenálló képességét" alacsonyabb pH tartományban, vagyis az alacsony savkötő értékű (kisebb pufferkapacitású) alapanyagok és késztápok a megfelelőek. A takarmány savkötő kapacitását (pufferkapacitást) az összetevőik befolyásolják: ásványi anyagok (Na+, K+, Cl-); fehérjék (aminosavak); pufferelő anyagok (CO32-, PO43-…).

A P-érték (pufferkapacitás) annak a 0,1-es HCl-nek a mennyisége, ami ahhoz szükséges, hogy a takarmány-alapanyag 10%-os vizes oldatának pH-ját, 5-re állítsa be. Az alapanyagok P-értéke nagyban függhet azok származásától. A takarmányadag P-értékének optimalizálása, tovább javíthatja a Novicid malac teljesítményére gyakorolt hatását.

A tejsavas baktérium alacsony pH mellett is képes növekedni, ami azt jelenti, hogy sokkal rezisztensebb a szerves savakkal szemben, mint más baktériumfajok, mint pl. E. coli. Amennyiben savanyítók hozzáadásval csökkentjük a gyomor pH-ját, akkor az elsősorban patogén kórokozók életkörülményei jelentősen csökkennek, fertőzési eréjük minimalizálódik.

A savanyítók használatánál két kérdést kell körültekintően figyelembe vennünk: hol használjuk, illetve mi a célunk a használatával?

A Novicid termékek teljeskörűen lefedik és kielégítik a takarmányozási igényeket. Összetételük alapján szervetlen és szerves savakat tartalmaznak. A szervetlen savak (HCl, foszforsav) erőteljes pH csökkentő hatással rendelkeznek. Fenntartják a gyomor savanyú pH-ját akkor, amikor nagy mennyiségű, erős pufferkapacitású takarmány felvétele történik meg.

Továbbá, kedvezőtlen környezetet biztosít (alacsony pH) a patogéneknek, amelyek fejlődése, kolonizációja így gátolt. A szerves savak (hangyasav, ecetsav, propionsav, vajsav, tejsav, stb) erőteljes baktericid és bakteriosztatikus hatással rendelkeznek. A szerves savak zsíroldékonyak disszociálatlan formában, és képesek bejutni a mikrobák sejtjeibe.

Amikor bejutottak a sejtekbe a sav protont szabadít fel a lúgos környezetben, ami az intracelluláris (sejten belüli) tér pH csökkentését okozza. Ez kedvezőtlenül befolyásolja a mikróba metabolizációját úgy, hogy létfontosságú enzimatikus reakciókat gátol, amely végső soron a baktérium pusztulását vonja maga után.

A Novicid termékek megjelenési formáját a felhasználási területekhez fejlesztették ki. Az egyik termékcsoport a kémiai reakció során létrejött vegyületek keverékét tartalmazza. Ezek a vegyületek nem lépnek reakcióba a premixek és egyéb kiegészítő takarmányok alkotórészeivel, tehát 100 %-ban semlegesítettek. Gazdagok azonban kalcium- és foszforkiegészítésben.

Semlegesített kémiai tulajdonságaiknál fogva nem agresszívek, kezelésük biztonságos. A másik termékcsoportba tartoznak a tisztán szerves savak -  vivőanyagon. Mivel reakcióba léphetnek a premix-alapanyagokkal, használatukat csak késztápokban javasoljuk. Nincs ásványi anyag tartalmuk. Ezek a savak pH csökkentő hatásúak, savas karakterűek, jellemző savi tulajdonságukkal. 

A Novicid termékek használatával komplett savanyítási programot tudunk biztosítani sertéseink számára malac, hízó, koca vonatkozásában.

Malacoknál - különösen a választás körüli időszakban - a savanyítással csökkentjük a takarmányok pufferkapacítását, lényegesen hatékonyabb mikrobiológiai kontrollt érünk el. Az ellenőrzött kontroll megfelelő takarmány, illetve bélcsatorna pH  mellett elkerülhető a malacok stressz okozta hasmenése, vagyis helyre állítható a bél mikroflórája.

Hízóknál a savanyítók használatával elkerülhetjük a bélmikroflóra egyensúlyának felbomlását és csökkenthetjük a béltraktus betegségeinek kialakulásának veszélyét.

A takarmány savanyítása Novicid termékekkel alapvető fontosságú a modern sertéstakarmányozásban. A savanyítás elősegíti a pH csökkentést a még fejlődésben lévő, változás alatt álló gyomorban. A Novicid használata egyrészt fokozza a pepszinogén termelést és elősegíti a fehérjeemésztést, másrészt barrier jellegénél fogva gátolja a patogének elterjedését, végső soron megvéd a sok kellemetlenséget okozó hasmenéstől.

A Novicid hatása:

- kompenzálja a gyomor HCl deficitjét;

- stimulálja a pepszinogén aktiválását;

- megnöveli a fehérje emésztésének hatásfokát;

- elősegíti az ásványi anyagok felszívódását;

- kevesebb probléma választáskor;

- fokozza a teljesítményt;

- növeli a jövedelmet.

(Az ISV kínálatában levő Novicid HP nagyszerű takarmánysavanyító a www.isv.rs honlapon szereplő elérhetőségek révén rendelhető meg. Több információ erről a termékről az említett honlap Sertések takarmányozása c. rovatában található).

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A sertések emésztését rosszul befolyásoló tényezők semlegesítése

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!