Kiváló adottságokkal rendelkező szarvasmarhafajta

Az egyik legrégebbi és legszélesebb körben tenyésztett szarvasmarha a szimentáli. A svájci Simme völgyéből származik.

A szimentáli fajta hozzájárult több más neves európai fajták, mint például a francia eredetű Montbeliarde, a német Fleckvieh és a magyarországi magyar tarka fajták létrehozásában.

A magyar tarka fajta a XIX. sz. második felében még uralkodó magyar szürke fajtának a szimentáli fajtával végzett fajtaátalakító keresztezéséből származik.

A kezdetben kettős hasznosítású fajtaként tenyésztett marha mára világszerte elterjedt és húsmarhaként is egyre nagyobb jelentőségre tett szert.

A szimentáli fajtára nézve tipikus a fehér alapon világos sárgástól a vöröses barnáig foltosan tarka szőrzet. Dominánsan öröklődő fehér fej, a szemek körül vöröses barna karikával.

Az állatok közepes, vagy nagytestűek, szegyük és lágyékuk magasan van. A húsjellegűeknél keresett a rendszerint izmos mellsőrész, a finom hát, a mélyen elhelyezkedő és jellegzetes comb.

A szimentáli fajtát mind a fajtiszta, mind a keresztezett tartásban széleskörűen alkalmazzák és hasznosítják.

A fajta tejbősége, a borjak jó növekedése és az állatok hosszan tartó izomfejlődése jelentős és értékes gazdaságossági tényezők.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Kiváló adottságokkal rendelkező szarvasmarhafajta

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!