Sertésekkel kapcsolatos előítéletek

A sertések viselkedéséről elsősorban az ember tehet. Azzal, hogy kis helyre zsúfolva tart sok állatot, elveszi tőlük a lehetőséget, hogy a természetben megszokott módon viselkedjenek.

Márpedig a tágas helyen, nagy kifutóban tartott sertések rendkívül ügyelnek a tisztaságra.

A sertések továbbá vitathatatlanul intelligens jószágok. Képesek például párban együttműködve addig ügyeskedni óljuk vagy kifutójuk ajtajának kallantyújával, amíg ki nem nyitják.

Ha ez sikerül, akkor a mutatványt már bármikor képesek megismételni. A legokosabb disznó akár még a többiek ólajtaját is kinyithatja, és kiengedheti a társait.

A sertések és a kutyák egyaránt meglehetősen értelmesek, állítják a szakemberek. Az intelligenciát állatok esetében azonban meglehetősen nehéz definiálni. A szakemberek többsége állati intelligencián azt a képességet érti, hogy a vizsgált állat mennyire tudja elsajátítani és végrehajtani azokat a feladatokat, amelyeket az ember tanít neki.

Nem létezik olyan, hogy állati IQ vagy az állati intelligencia valamilyen hasonló standard mércéje, amely lehetővé tenné a közvetlen összehasonlítást. Két disznó vagy két kutya teljesítményét össze tudjuk hasonlítani egymással, de egyik fajt a másikkal nem.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a disznók és a kutyák egyaránt jól teljesítenek a különböző feladatokban, motivációjuktól és erejüktől függően.

A sertések számára az ennivaló a fő motiváció, a kutyáknál viszont a hűség és a megfelelni akarás az elsődleges ösztönző erő.

Összegezve, bizonyos feladatokat a kutya tanul meg gyorsabban, míg másokat a sertés - attól függ, melyiknek mi "testhezállóbb".

(Forrás: origo.hu)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Sertésekkel kapcsolatos előítéletek

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!