A bőtejelő tehenek anyagforgalmi betegsége

A ketózis a bőtejelő tehenek szénhidrát- és zsír-anyagforgalmi betegsége.

Olyan állapot, amit különösen az abrak fogyasztására vonatkozó étvágy hiánya és a vérben abnormálisan magas ketonkoncentráció (pl.: aceton, hidroxibutirát) jellemez.

A ketózis (vagy acetionémia) akkor fordul elő, amikor a tehén a laktáció korai szakaszában nagy mennyiségű, a testben található tartalékot mozgósít.

Tünetei: étvágytalanság, szeszélyes étvágy, a tejmennyiség csökkenése. Ezek olyan szimptómák, melyek minden anyagforgalmi betegség bevezető szakaszában előfordulhatnak.

A ketózisra jellemző a vércukorszint csökkenése és a ketonanyagok vérbeli fokozódása. Mivel ezek az anyagok a vizelettel és a tejjel ürülnek, ezért a ketózis megállapításához segítséget nyújtanak a helyszínen is elvégezhető úgynevezett istállópróbák.

A betegségnek van klinikai és szubklinikai formája. A szubklinikai forma jellemzően az ellés utáni első két hónapban jelentkezik, és egyes bőtejelő állományokban a megbetegedett állatok aránya eléri az 50-70 százalékot is.

A betegség ezen formája a csökkent tejtermelés, egyes ellés körüli betegségek (méhgyulladás, tőgygyulladás, oltógyomor-helyzetváltozás) és a szaporodási mutatók romlása révén okoz gazdasági veszteséget. E forma legfőbb jellemzői, hogy a vérben, vizeletben, a tejben és más testnedvekben megemelkedik a ketonanyagok (aceton, az ecetsav és a béta-hidroxivajsav) koncentrációja, miközben a klinikai ketózisra jellemző tünetek nincsenek jelen. Ezért a betegséget csak a testfolyadékokból lehet kimutatni.

A klinikai tüneteket produkáló tehén hirtelen fogyásnak indul, mivel a ketózist a szervezet szénhidrát- és zsírforgalmának a zavara okozza. Ez azért van, mert a bőtejelő tehén az ellés után energiahiányos állapotba kerül, mivel a gyorsan növekvő tejtermelés és az életfenntartás energiaszükségletét még kifogástalan takarmányozás mellett is csak a saját testanyagainak, zsírraktárainak a lebontásával tudja kielégíteni.

A szárazonállás alatti elhízás szintén betegségre hajlamosít, mivel az ellés utáni zsírlebontás így nagyobb mértékű, a zsírok mozgósítása pedig meggyorsítja a ketonanyagok képződését (a zsírmobilizációs betegség és a ketózis azonos ok miatt jön létre).

A ketonanyagok felszaporodása a szervezetben idegrendszeri tüneteket is okozhat, a felhalmozódás mértékétől függően. A betegség ezért lehet idegrendszeri és emésztőszervi.

Az emésztőszervi formánál a tehén először az abrakot, később a lédús takarmányt is elutasítja, végül a jó minőségű szénát sem eszi meg, de ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban nyalogatja, sőt eszi a vizelettel, bélsárral szennyezett almot.

Ilyenkor hirtelen fogyásnak indul a tehén, s akár a heti 50 kg-ot is elérheti a fogyás mértéke. A beteg állat vizeletürítése gyakori, a bélsár sötét színű és száraz. Az állat feltűnően bágyadt, sokat áll, keveset fekszik, a lehelete émelyítően édeskés, s a tejtermelése ilyenkor már jellemzően lecsökken.

Néha ez az állapot gyógykezelés nélkül is javulni kezd, de a betegség súlyosbodásával megjelennek az izgalmi tünetek, az élénk szem- és fülmozgás, a környezet ingereire pedig ijedékenységgel "válaszol". Majd ezen tüneteket tompultság, bágyadtság váltja fel. Ilyen állapotban jellemző a félig lehunyt szemhéj, s a tehén a fejét a jászolhoz támasztva áll.

A kezelés érdekében az első tünetek észlelése után azonnal állatorvoshoz kell fordulni, aki meggyógyítja a beteg állatot. Csakúgy, mint minden anyagforgalmi betegség megelőzése, ez is a biológiai alapokon nyugvó termelésorientált takarmányozáson nyugszik. Kerüljük a szárazonállás alatti elhízást.

Az elapasztás fokozatos és kíméletes legyen. Fokozatos legyen az abrakhoz szoktatás (az ellés előtti 2.-3. héten kezdjük). Az ellés tájékán kerüljük a hirtelen takarmányváltást. Ellés után szénhidrátban gazdag takarmányt etessünk, valamint jó minőségű szénát. Jó hatású a jártatás, a legeltetés (ha éppen nem téli időszak van, amikor nincs mód a legeltetésre).

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A bőtejelő tehenek anyagforgalmi betegsége

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!