Vitaminok a kérődzők takarmányozásában

A vitaminbevitel során a kérődzők esetében elsősorban az A-, D- és E-vitamin ellátottságát kell figyelemmel kísérni.

Az említett három zsírban oldódó vitaminból a tehenek szükséglete a következő: A-vitamin 3200-4000 NE/kg szárazanyag, D-vitamin 1000-1200 NE/kg szárazanyag, E-vitamin 15-20 NE/kg szárazanyag.

A nagyobb adagok a szárazonálló tehenekre vonatkoznak. A tehenek esetében a karotin nemcsak mint az A-vitamin provitaminja fontos, hanem van önálló funkciója is, nevezetesen a sárgatest progeszteron termelése β-karotin hiányában gátolt. Ennek következménye: az elhúzódó csendes ivarzás és cikluszavar.

Ezért a tehenek takarmányadagja a fenti A-vitamin mennyiségen felül tej kg-ként 5-10 mg β-karotint is tartalmazzon.

A B-csoport vitaminjaiból és K-vitaminból a kifejlett kérődzők önellátóak. Ez alól egyetlen B-csoportbeli vitamin, a niacin (B3-vitamin) képez kivételt, amelyből a bendőmikrobák a nagy tejtermelésű tehenek igényét - beleértve a nagyobb mértékű zsírmobilizáció megelőzéséhez szükséges niacin mennyiségét is - nem tudják teljes egészében fedezni.

Ezért a laktáció első harmadában nyújtott niacin kiegészítés növelheti a tejtermelést és a tej zsírtartalmát.

Az ISV kínálatában levő termékek optimális vitaminmennyiséget tartalmaznak. (Lásd a Szarvasmarhák takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapon).    

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Vitaminok a kérődzők takarmányozásában

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!