Optimális takarmányozással biztosítható a tej megfelelő zsírtartalma a teheneknél

A takarmányozás sokoldalúan befolyásolja a tej minőségét, hiszen hatással van az összetételére, ipari feldolgozhatóságára, de ugyanakkor sokszor felelős az ízhibákért is.

A takarmányozás legnagyobb mértékben a tej zsírtartalmát befolyásolja.

Ahhoz, hogy a tehenek öröklött képességüknek megfelelő zsírtartalmú tejet tudjanak termelni, a legfontosabb feltétel a takarmány kielégítő nyersrost százaléka.

Ennek az a magyarázata, hogy a tej zsírjának több mint a felét a bendőben a nyersrost lebontásakor termelődő szerves savakból - főleg ecetsavból - állítja elő a tehén. Mezőgazdasági kutatók szerint a takarmány szárazanyagának legalább 17-18% nyersrostot kell tartalmaznia ahhoz, hogy a tej százaléka a fajtára jellemző legyen. Ezért a tehenek megfelelő tömegtakarmány - főleg szálastakarmány - ellátása alapfeltétele a zavartalan tejzsír termelésnek.

A tej fehérjetartalmát a takarmányozás ugyancsak befolyásolja. A hatás azonban nem a takarmány fehérjetartalmától, hanem a tehenek energiaellátásától függ.

Ha a tehenek energiaellátása kifogástalan, elegendő mikrobafehérje fog a bendőben termelődni, amit a tehenek fel tudnak használni a tejfehérje képzéséhez.

A tej cukortartalmát takarmányozással nem lehet változtatni. Ha nem áll elegendő táplálóanyag - glükóz - a tejcukor előállításához a tehenek rendelkezésére, azok kénytelenek tejtermelésüket csökkenteni.

A tej ásványi anyagai közül a takarmányozás a tej Ca- és P-tartalmát nem befolyásolja. Ez egyúttal azt jelenti, hogy amennyiben nincs a takarmányban elegendő Ca- és P, a tej mennyisége lesz kevesebb.

A tej karotin, A- és E-vitamin jelenléte ugyancsak attól függ, hogy a takarmány mennyit tartalmaz ezekből az anyagokból.

(Forrás: Őstermelő)

Látogassa meg a Szarvasmarhák takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapon.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Optimális takarmányozással biztosítható a tej megfelelő zsírtartalma a teheneknél

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!