A sertések túletetésének lehetséges következményei

A szükségesnél több takarmány etetése különösen a tenyészállatok esetében felesleges, sőt, káros, mert az elhízott kocák szaporodási ciklusa, tejtermelésük, ezáltal a malacok felnevelése sem kielégítő, az elhízott kanok ugráskészsége, ondó minősége pedig romlik.

Leggyakoribb a túletetés az étvágy szerinti, önetetős takarmányozáskor, különösen, ha az önetető nem megfelelő, ezért ügyelni kell a jó beállításra.

A visszafogott adagokat sokan azért vitatják, mert szerintük ha a sertés nem lakik jól, rosszul érzi magát, s nem lehet jó a termelése sem. Pedig ez nem így van. Ha jó a környezet, megfelelő az állatsűrűség, ha elég az etetőtér, a fejadagolt sertések is ugyanúgy viselkednek, mint étvágy szerint etetett társaik.

A hízlalásnál az étvágy szerinti önetetésnek természetesen vannak előnyei is, de 60 kg-os testtömeg elérése után jobb az adagolt etetés, egyrészt gazdaságosabb, másrészt jobb a takarmányértékesülés, de várhatóan több lesz a zsír.

Vannak, akik egyetértenek ugyan az adagolt etetéssel, de ismét a jóllakottság érzetére hivatkozva azt mondják, hogy akkor vízfelvevőbb, rostokban gazdagabb takarmányt kell etetni. A sertés azoban a rostot nem nagyon szereti. A hízók optimális rostigénye 5,5%, a kocáké 8%. Az ennél nagyobb rosttartalomnál romlik az emésztés.

A túletetés legsúlyosabb következményei általában a választásnál jelentkeznek.

További tanácsokért forduljon az ISV szakembereihez a www.isv.rs honlapon található elérhetőségeken keresztül.  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A sertések túletetésének lehetséges következményei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!