Fehérjék és aminosavak kulcsfontosságú szerepe és hatása az állatok takarmányozásában

A szárazanyag a takarmány tápanyagainak összessége. Magában foglalja a takarmánynak mind a szerves, mind a szervetlen táplálóanyagit.

A takarmány energiatartalmát szervesanyag-tartalma, valamint a szerves anyag összetétele határozza meg.

Nemcsak energiatartalma miatt fontos része a takarmánynak, hanem azért is, mert a szervezet felépítéséhez és működéséhez szükséges fontos táplálóanyagok (fehérjék, zsírok, vitaminok stb.) találhatók meg benne.

A takarmány nitrogéntartalmú anyagait együttesen "nyers fehérjének" nevezzük. Az ide tartozó anyagokat két csoportra lehet felosztani. Ezek a fehérjék és az amidanyagok.

A fehérjék a takarmány legfontosabb táplálóanyagainak tekinthetők. Ennek az az oka, hogy a szervezet minden sejtje tartalmaz fehérjét. A fehérje fontos része valamennyi állati terméknek is.

Ugyanakkor fehérjét az állatok csak fehérjéből tudnak felépíteni. Ha az állatok takarmányában nincs elegendő fehérje, csökken a termelésük, romlik a takarmány-hasznosításuk.

A nagyobb mértékű fehérjehiány csökkentheti az állatok betegségekkel szembeni ellenálló képességét is, aminek következménye az állatok számának csökkenése lesz.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A gazdasági állatok által fogyasztott takarmányokban 24 aminosav fordul elő. Ezek egy részét az állatok más táplálóanyagokból maguk is elő tudják állítani.

Vannak azonban olyan aminosavak, amelyeket az állatoknak mindenképpen a takarmánnyal kell megkapniuk. Az előbbieket nélkülözhető, nem életfontos aminosavaknak, míg az utóbbiakat nélkülözhetetlen - esszenciális - aminosavaknak nevezzük.

Amikor az állatok fehérjét építenek fel - testtömeg-gyarapodást "állítanak elő" - minden olyan aminosavra szükségük van, amelyet az állati fehérjék tartalmaznak. Amennyiben csak egy hiányzik a szükséges életfontos aminosavak közül, már az is csökkenti az állatok termelését. Szerencsére az életfontos aminosavak többségét kielégítő mennyiségben tartalmazzák a takarmányok.

Az életbevágóan fontos aminosavak között viszont akad néhány, amely gyakran csak a szükségesnél kisebb mennyiségben fordul elő a takarmányokban. Ezeket a szakirodalom - limitáló aminosavaknak nevezi.

Ilyen aminosav a lizin, a metionin, a teronin, valamint a triptofán. Miután ezekből az aminosavakból a takarmányokkal nem mindig, vagy esetleg csak nagyobb mennyiségű állati eredetű takarmány (halliszt, húsliszt, tejpor stb.) etetésével fedezhető az állatok szükséglete, az aminosavakat már ipari úton is előállítják takarmányozás céljára.

A takarmány ipari úton előállított aminosavakkal történő kiegészítése lehetővé teszi a takarmány fehérjetartalmának csökkentését. Ennek ellenére nő az állatok testtömeg-gyarapodása, javul a takarmány-hasznosításuk.

A fehérjék takarmányozási értékét a biológiai értékkel fejezzük ki. Valamely fehérje biológiai értéke annál nagyobb, minél több nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, illetve ezeknek az aminosavaknak az egymáshoz viszonyított aránya, minél jobban megközelíti az állati szervezet vagy az állati termékek aminosav arányait.

(Forrás: Agroinform)

Az ISV Feed&Consulting cég kínálatában található termékek tartalmazzák mindazt, amire az a haszonállatoknak szükségük van. Tekintse meg a www.isv.rs honlapon levő Sertések takarmányozása és a Szarvasmarhák takarmányozása c. rovatokat. 

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Fehérjék és aminosavak kulcsfontosságú szerepe és hatása az állatok takarmányozásában

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!