A tehén megfelelő, alapos gondozásától az egészséges borjúig

A szarvasmarha vemhességi időtartama átlagosan 285 nap. Ettől két hetes eltérés még nem utal rendellenességre.

Az ellés előkészítő szakaszában a medenceszalagok ellazulnak, a faroktő kétoldalt besüpped, a péra megduzzad és benne sűrű, vastag nyálkazsinór jelenik meg.

A tehén nyugtalanná válik (gyakran lefekszik, majd feláll).

Eközben a magzat behelyezkedik a szülőútba. A magzatburkok megjelennek és tágítják a szülőutat, majd egymás után fölrepedve (vízhólyag, lábhólyag) leöblítik és sikamlóssá teszik a magzat útját. Helytelen az, ha idejekorán mi akarjuk felrepeszteni a magzatburkot.

A lábak megjelenésekor már megállapíthatjuk a borjú fekvését. Ha a talpfelület a talaj felé tekint, a borjú fejfekvésben, ellenkező esetben farfekvésben helyeződött a szülőútba. Mind a két mód szabályosnak tekintendő.

Farfekvés esetén azonban a szülést siettetni kell, ha a borjú derékig már a külvilágra jutott. Ellenkező esetben, mivel a köldökzsinór elszorul, megszűnik a magzat oxigénellátása és az újszülött megfulladhat.

Az ellési szakasz a tehén életkorától függően 2-10 óráig tarthat. Előhasi tehenek ellésekor hosszabb a kitolási szakasz. Gyakori hiba, hogy a gazda a magzat lábainak megjelenése után azonnal beavatkozik az ellésbe. Ilyenkor, ha meggyőződtünk arról, hogy nincs fejvisszahajlás, akkor nem kell siettetni.

A segítség hatásosabb a kitolási szakasz utolsó harmadában, amikor a borjú válla már megjelenik. Az ellés a magzatburok eltávozásával fejeződik be. Ez normális esetben az ellést követő 3-4 óra múlva következik be. Ha ennél lényegesen hosszabb időre nyúlna, állatorvosi beavatkozás szükséges.

A megszületés után az első feladat a borjú légzésének segítése. E célból a szájból és az orrüregből a magzatvizet és a magzatmázat el kell távolítani. Meg kell arról is győződni, hogy a borjú nyelve a szájüregben jól helyezkedik-e el, nem akadályozza-e a légzést.

Elléskor vigyázzunk, hogy a borjú ne essen a trágyába. A beszennyezett borjút az anyja nem szívesen nyalja szárazra.

Amikor a tehén nyalja a borját, ezáltal az alapos bőrmasszázst kap, élénkül a vérkeringése, hamarabb lábra tud állni. Ha ezt nem hajlandó megtenni, akkor nekünk kell száraz, tiszta ruhával szárazra törölni.

Nagyon fontos, hogy a születés után a borjú minél hamarabb (1-2 órán belül) megkapja a föcstejet. Ez azért fontos, mert a borjú a föcstejből kapja meg a szükséges immunanyagokat.

(Forrás: Kárpátinfó)

Bővebb tájékoztatásért forduljon az ISV szakembereihez a honlapunkon (www.isv.rs) szereplő elérhetőségek révén. 

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A tehén megfelelő, alapos gondozásától az egészséges borjúig

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!