A meleg idő befolyásolja a rüh terjedését különböző háziállatoknál

A rüh, rühkór (scabies, folytatásban R.), a rühatkáktól okozott fertőző bőrgyuladás, mely a házi állatok között sokszor járványosan is előfordul.

A fertőzés beteg állatok vagy a velük érintkező tárgyak és az állatokat ápoló egyének közvetítésével történik.

A lappangás ideje (incubatio) aszerint, hogy több vagy kevesebb rühatka jutott az állat bőrére, rövidebb (14 nap) vagy hosszabb (3-6 hét) ideig tart. A R. hosszabb fennállása következtében az állatok alaposan lesoványodnak, teljesen elgyengülnek, sőt el is hullhatnak.

Leggyakoribb a juhokon, de szarvasmarhákon és a sertéseken is előfordul.

Főképpen a meleg évszakokban és melegaklokban terjed rohamosan.

Szarvasmarhák R.-ét főképen a Dermatocoptes és Dermatophagus atkák okozzák. Az előbbiektől okozott gyakoribb, leginkább a nyakon, tarkótájon és faroktövön kezdődik, később a hátra, mellkasra, vállakra vagy a szarvak tövére terjedve át.

A R. második alakja a végbél és a faroktő körül lép fel, ha azonban az állat bőrét nem gondozzák, elterjedhet az egész testen.

Azonkivül előfordul közöttük a fül-R., amelyet a Dermatophagus atkák idéznek elő. Sertéseken szintén a fejen (szemhéjak, pofák, fültájék) kezdődik a R., előidézői a Sarcoptes atkák. A fejről a nyakra, hátra, lábak belső felületére vándorolnak át, ennek folytán a R. az egész testre kiterjed, s rajta korpaszerü pikkelyek, később vastag fehéres-szürke vagy ezüstfényü pörkök keletkeznek, a serték meglazulnak és kihullanak.

Kezelés előtt a bőr alaposan megtisztítandó a beszáradt pikkelyektől és pörköktől. A rühellenes szereket pedig nemcsak a feltünően megbetegedett helyekre kell alkalmazni, hanem a szomszédos bőrrészletekre is, ha pedig a R. nagyon elterjedt, az egész testre.

A rühellenes szerek csak az atkákat ölik meg, de a petéket nem, egy idő mulva tehát ismételendő a kezelés.

A tünetek észlelését követően mindenképpen ajánlatos állatorvoshoz fordulni (az ISV szakemberei is tanáccsal szolgálnak a www.isv.rs honlapunkon szereplő elérhetőségeken keresztül). 

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A meleg idő befolyásolja a rüh terjedését különböző háziállatoknál

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!