Az egyik legmagasabb vágóértékű sertésfajta: pietrain

A pietrain sertésfajtát az 1920-as években terjesztették ki Belgiumban. Kialakítása a mai napig nem tisztázott.

Berkshire, ibériai, nápolyi, kínai, sziámi és a francia bayen fajták felhasználása a fajta előállításában bizonyított. Más nézet szerint kialakítása csak a berkshire-re vezethető vissza, míg ismét más vélemény szerint a fajta létrejötte spontán mutáció eredménye.

A fajtát 1950-től törzskönyvezik. Magyarországon 1963-tól tenyésztik. Kiemelkedően jó vágóértékű, szuperizmolt sertésről van szó, keresztezésekben tipikusan apai fajta.
A pietrian szabálytalan tarka sertés, szürke, vagy fehér testfelületén pigmentált foltokkal.

A szőr színe a fehértől a feketéig foltosan változó, finom, sima lefutású, néha nagyon finom, hiányos növésű. A fehér, halvány foltostól a sötét alapszínű, fedett állatokig minden változat előfordul.

A fej könnyű, rövid, esetleg középhosszú, a profilvonal enyhén tört, a homlok széles, a fülek rövidek, felállóak, de lehetnek előrehajlók is.

A karaj, a combok és a lapockák extrém izmoltságúak. A hát és a far "barázdált". A csontozat finom, szilárd, a hátvonal feszesen egyenes. A bőr és a szalonnaköpeny vékony, az izmok jól látszanak a combok felületén, az erek kidudorodnak. Ennél a fajtánál az elvárás legalább 6-6-csecs.

(Tekintse meg a Genetika c. rovatot a www.isv.rs honlapon).   

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Az egyik legmagasabb vágóértékű sertésfajta: pietrain

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!