A szarvasmarhák légzőszervi megbetegedésének megakadályozása és kezelése

A nyereség növelése és a szarvasmarhatartás versenyképességének biztosítása érdekében lényegi tényezővé vált a különböző betegségek okozta veszteségek nagyságának csökkentése.

A telepeken régóta az egyik legjelentősebb állategészségügyi problémát a szarvasmarhák légzőszervi megbetegedése (bovine respiratory disease – BRD) okozza.

Kialakulásában számos kórokozó játszik szerepet, ezek közül a legfontosabbak a bovine vírus (BRSV), a parainfluenza-3 vírus, az IBR-t előidéző bovine herpesvírus (BHV-1), a BVD vírusa, a Pasteurella multocida, a Mannheimia haemolytica, a Haemophylus somnus és a mycoplasmák.

Az eddigi felmérések eredményei alapján a légzőszervi betegségek termelésre gyakorolt negatív hatása jelentős, mert a borjaknál 12 hetes korig a betegségek 31,2-48,3%-a légzőszervi, amely a leggyakoribb állategészségügyi probléma a borjú- és növendéknevelés során.

Nyugat-európai és észak-amerikai kutatások megállapították, hogy a holstein-fríz borjak 7-70%-át kezelték légzőszervi problémák miatt, és a tejhasznú borjak elhullása 20-30%-ának, illetve a hízóborjak elhullása több mint 50%-ának légzőszervi oka van.

Az USA-ban a hízóborjak és növendékek elhullásának többségét légzőszervi megbetegedések okozzák, messze megelőzve az emésztőszervi problémák miatti borjúveszteséget.

A BRD további termelést csökkentő hatása miatt azok a borjak, amelyek életük első 3 hónapjában tüdőgyulladás miatt kezelésben részesültek, a tüdőgyulladással nem kezelt borjakhoz képest 2,45-ször nagyobb valószínűséggel hullottak el első ellésük előtt. Idő előtti selejtezésüknek is nagyobb volt a kockázata, valamint fele akkora valószínűséggel ellettek meg, valamint ha megellettek, ez átlagosan 6 hónappal később történt.

A légzőszervi betegségek kezelésének költségei a fertőző betegségek miatt felhasznált gyógyszerek árának 50%-át is kiteheti.

A légzőszervi betegségek gyakori előfordulása és a termelést jelentősen rontó hatása miatt tetemesek a gazdasági károk. Az USA-ban csak a bikahizlalás során egymilliárd dollár/év a BRD miatti becsült veszteség. Ennek oka, hogy a választástól a vágásig 7%-kal nőnek a nevelési költségek, és átlagosan 2-6%-át a teljes költségeknek a BRD elleni megelőzési és leküzdési gyógyszerek ára képezi.

A Kalifornia államban készült felmérés szerint a tüdőgyulladás és a hasmenés volt felelős a borjúbetegségek okozta többletköltségek 86%-áért.

Európában évente 16 millió szarvasmarha érintett légzőszervi betegséggel, és 576 millió euró/évre becslik a nem fatális esetek miatti éves termelési veszteséget az EU országaiban. Egy holland felmérés szerint a BRD miatti éves veszteség 75 millió dollár.

A BRD okozta veszteségek okai a tejhasznú borjú- és üszőnevelés során:

- borjak és növendék üszők testtömeg-gyarapodásának csökkenése (az első termékenyítés és ellés időpontjának későbbre tolódása, tejelő tehenek kisebb teljesítménye);

- idő előtti selejtezés;

- elhullás;

- csökkent tejtermelés az első laktációban;

- csökkent fertilitás (visszaivarzás, korai vetélés, késői vetélés);

- kezelés költségei (gyógyszerköltségek, állatorvos munkadíja stb.).

A BRD okozta veszteségek okai a bikahizlalás során:

- hízómarhák testtömeg-gyarapodásának csökkenése (klinikai tünetek, tüdőelváltozások)

- idő előtti selejtezés;

- elhullás;

- takarmányértékesítés romlása;

- húsminőség romlása;

- kezelés költségei (gyógyszerköltség, állatorvos munkadíja).

Amennyiben a légzőszervi betegségek tömegesen fordulnak elő a borjak között és az átlagosnál súlyosabb tüneteket okoznak, akkor a becsült veszteségek nagysága az előzőek többszöröse is lehet.

Ezért nagyon fontos, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel próbáljuk megelőzni a BRD nagyarányú előfordulását az állományban, aminek legcélravezetőbb módja a hátterében álló főbb kórokozók elleni folyamatos specifikus és nem specifikus védekezés.

További információkért forduljon az ISV szakembereihez a honlapunkon (www.isv.rs) keresztül.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A szarvasmarhák légzőszervi megbetegedésének megakadályozása és kezelése

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!