Az egészséges tehén jellemzői

A tehén folyamatosan jelzéseket ad a közérzetéről és egészségéről.

Ezek a jelzések a viselkedésén, testtartásán, testbeszédén és testkondícióján keresztül figyelhetők meg, és felhasználhatók az állomány egészségének, komfortérzetének és tejtermelési eredményének optimalizálására.

Ezért ajánlatos, hogy rendszeresen megfigyelje teheneit és az így kapott eredményeket kiértékelve, keressen megoldásokat a felmerülő problémákra a tehenek közérzetének javítása, és ezáltal a gazdaság eredményessége érdekében.

Hőmérséklet

A tehén testhőmérséklete 38-39°C legyen. Ha a tehén füle hideg, akkor az tejlázat vagy vérkeringési problémát jelezhet.

Lábak

A sarokszaru lehorzsolódását vagy az almozással kapcsolatos valamilyen probléma, vagy a helytelenül beszerelt, méretezett istállótechnológiai berendezések, és/vagy lábvég fertőzés okozhatja.

Kérődzés

A tehénnek optimális esetben naponta 7-10 órát kell kérődznie, a visszakérődzött takarmányt 40-70-szer átrágnia. Ha ez kevesebb ideig tart, akkor a tehén nagy valószínűséggel nem megfelelő takarmányt kap.

Bendő

A bendőben mindig kell takarmánynak lennie. A gyomor bal oldalának ki kell dudorodnia (a tehén hátsó felétől nézve). Ha az öklét erősen a bendőre nyomva tartja, akkor annak öt perc alatt 10-12 alkalommal erőteljesen össze kell húzódnia.

Mozgékonyság

Az egészséges tehén élénken és erőteljesen mozog, a bőre fényes és tele van a bendője.

Nyak

A megdagadt nyak oka általában a rosszul méretezett etetőkorlát, etetőrács ill. egyéb rosszul méretezett istállótechnológiai berendezés.

Csülkök

Az egészséges tehén evés közben egyenesen és nyugodtan áll. Ha a tehén sántítva jár, annak oka a lábvég betegsége lehet. Ezt okozhatja a takarmányozás, nem megfelelő minőségű padozat vagy a lábvég- körmözés elmulasztása.

Tőgy

A tőgyegészség legkönnyebben a fejés utáni ellenőrzéssel mérhető fel. Az egészséges tőgy rugalmas és természetes színű. A tőgybetegségeket általános higiéniai hiányosságok, a rossz fejési rutin, nem megfelelően működő/karbantartott fejőkészülék, és/vagy nem megfelelő takarmányozás okozhatja.

Trágya

Nem lehet túl sűrű vagy túl híg és soha nem lehetnek emésztetlen darabok benne.

Légzés

A tehén optimális körülmények között percenként 10-30 alkalommal vesz levegőt. A gyorsabb légzési ütem nagy hőterhelés vagy fájdalom és láz esetén fordulhat elő.

A tehén egészségéhez természetesen az ISV Feed&Consulting kiváló termékei is jelentősen hozzájárulhatnak. (Lásd a Szarvasmarhák takarmányozása rovatot a www.isv.rs honlapon.).

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Az egészséges tehén jellemzői

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!