Vemhes kocák alapvető napi takarmányszükségletei

Helyes dolog a vemhes kocát úgy takarmányozni, hogy a vemhesség alatt is gyarapodjon, és ezáltal biztonsági tartalékot képezzen a laktáció idejére. 

Nem gazdaságos azonban jelentős többletet "felrakni" a kocára, mert a takarmány a kétszeres transzformáció révén nagyon rosszul hasznosul. Tartalékkondícióként legfeljebb 20 kg-ot indokolt előirányozni. 

A tenyészkondícióban lévő kocák takarmányát az első 90 napban túlnyomó részt olcsó, természetes takarmányok (takarmányrépa, zöldtakarmányok, burgonya) képezzék, kellő abrakkiegészítéssel.

A vemhesség elején (90 napig) az abraktakarmány napi adagja csak 2,0–2,4 kg legyen (kocatáp), a túlzott abrakfogyasztás ebben az időszakban szükségtelen, mivel nem befolyásolja a megszületendő malacok számát, viszont fialási nehézségeket okozhat.

A vehemépítésre külön nem takarmányozzuk a kocát, mivel a vemhesség alatt 8-15%-kal javul a fehérje- és energiakihasználás, ami elegendő a vehem kifejlődéséhez.

A vemhesség 90. napja után fokozatosan csökkentsük minimálisra a tömegtakarmányokat, viszont a jó minőségű abrakmennyiséget emeljük 2,6-3,5 kg-ra.

Fialás előtt egy héttel (108. nap) a koca abrakfejadagját fokozatosan csökkentsük újra 2,0 kg-ra. A fialás napján csak híg, korpás ivós takarmányt etessünk. Az ivós lehetőleg langyos vízzel bekevert búzakorpából, gabonadarából készüljön.

Külön vályúból itatva tejipari melléktermékek is etethetők. A vemhesség időszakában rendszeresen lássuk el kocáinkat a szükséges ásványi anyagokkal (mész, konyhasó, foszfor) és vitaminokkal.

A takarmánymeszet, a foszforkiegészítőt, a takarmánysót, a limitáló aminosavakat, valamint a takarmányízesítő készítményeket mindig az abraktakarmányok közé keverten adjuk.

Például a 170-200 kg-os, a vemhesség utolsó havában lévő nagyfehér hússertés tenyészkoca takarmányadagja saját készítésű gazdasági abrakkeverék használata esetén a következő:

- 5 kg zöldtakarmány
- 1,0 kg árpadara
- 0,6 kg kukoricadara
- 0,4 kg búzakorpa
- 0,3 kg napraforgódara (extr.)
- 20 g takarmánysó.

Látogassa meg az isv.rs honlapon levő Sertések takarmányozása rovatot.

(fotó: agrarunio.hu)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Vemhes kocák alapvető napi takarmányszükségletei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!