Érdekes felfedezés: nem kizárt, hogy a sertés okosabb állat, mint a kutya!

A sertés a legintelligensebb emlősök közé tartozik, sőt nagy valószínűség szerint a legokosabb háziállatról van szó.

Tehát, az az ember, aki érzelmi félresiklásai pillanatában a másik személyt "disznónak" nevezi, elárulja azt, hogy fogalma sincs erről az állatról.

- Abból indulunk ki, hogy a sertések több parancsot tudnak megtanulni, mint a kutyák - mondja Sandra Düpjan német tudós, aki Dummerstorfban egy haszonállatokkal foglalkozó intézetben sok éve sertésekkel dolgozik. A kis ormányszerű orrukkal és a fogaikkal ezek a kíváncsi állatok mindent célratörően megvizsgálnak, ami eléjük kerül állítja a tudós.

Azt, hogy a házisertés hallgat a nevére, a dummerstorfi kutatók egy másik intézetbeli kollégáikkal együttesen egy alsószászi istállóban, kísérlettel meggyőzően bizonyították. Egy kevesebb mint tízfős "malacosztályban" a nebulóknak először háromszótagú neveket adtak, olyanokat, mint pl. Brunhilde, Griselda vagy Edelgard.

Ezt a sajátosságukat használták később a serdülő malacok az alaposan megkoreografált etetésnél. Ez hasonló procedúraként képzelhető el, mint egy hivatalban a várakozás. Hangosbeszélőn a majdnem negyven, étel után sóvárgó disznót egyenként "szólították". Csak az a malac kapott az etetőautomatánál enni, aki a sorban következett. Ezzel egyértelműen az identitást vizsgálták, csak a személyi igazolvány az istállóban egy fülbe ültetett chip volt...

A kezdeti káosz után - nem ritkán egyszerre több malac futott a vályúhoz, mikor felbőgött a hangosbeszélő - a sertések elkezdték kapiskálni a rendszert.

- Különösen az volt lenyűgöző, hogy azok a malacok, akiket nem szólítottunk, egyszerűen nyugalomban álltak, még a szívfrekvenciájuknál sem lehetett semmilyen reakciót mérni - mondta Düpjan.

Csakúgy, mint az elefántok, delfinek és más főemlősök, a sertések is felismerik magukat a tükörben és nyilvánvalóan van egyfajta öntudatuk. Egy tanulmány alkalmával a brit kutatók azt tesztelték, hogy az állatok a tükör visszaverődéseit mennyire értik. Élelmet rejtettek egy fedél mögé, úgy hogy a tükörben lehetett látni. A sertések átláttak a trükkön és nyílegyenesen az élelemhez futottak. 

- Ez azt jelenti, hogy a tükörből kapott térbeli információkat is fel tudják dolgozni, és tudják, hogy ebben az összefüggésben hol helyezkednek el - mondta Düpjan.
Mindennek ellenére olyan buta asszociációk tapadnak a sertésekhez, mint a piszkosság és a mocsok. De vigyázat: az az állítás is, hogy a sertések piszkosak, szintén csak egy mítosz.

Noha a házisertés nagy élvezettel veti bele magát a sárba és dagonyázik benne, csak úgy néz ki, mintha "disznólkodna". Gyakorlatilag azonban ezt is okosan teszi a sertés. A sár ellenállóvá teszi a bőrét a rovaroktól, hűt és nyáron véd a leégéstől. Ha elég helye van, a sertés kényesen ügyel az istállórészében arra, hogy az akár naponta 13 órás lustálkodásául szolgáló alvó- és fekvőhelyét elválassza attól, ahol piszkít.

(Forrás: ma.hu)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Érdekes felfedezés: nem kizárt, hogy a sertés okosabb állat, mint a kutya!

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!