Kocák ellés utáni nyugtalansága és agresszivitása

A kocák ellés utáni agresszivitásával, az újszülöttekkel szemben tanúsított támadó vagy éppenséggel teljesen közömbös magatartásával nagyon gyakran lehet találkozni a mindennapos állatorvosi gyakorlatban.

A kóros jelenség bármely formában is jelentkezik, mindenképpen súlyos gazdasági veszteséget okoz, hiszen az anyakoca egyik legfontosabb értékmérő tulajdonsága a malacnevelő képesség.

Ugyanis csak a nyugodt vérmérsékletű, malacait gyakran szoptató, figyelmesen mozgó koca alatt várható a kicsinyek zavartalan fejlődése.

Miután pedig a malacnevelő képesség részben öröklődő tulajdonság, meggondolandó, hogy ezt az agresszív kocát érdemes-e továbbra is tenyésztésben tartani.

Némely előhasi koca többnyire az ijedőssége és - bármennyire is hihetetlennek hangzik - a malacaitól való félelme miatt nem engedi újszülött malacait a közelébe, sőt ilyenkor meg is támadja őket.

Az ideges, "neuralgikus", agresszív kocák a legkisebb zajra vagy mozgásra is hirtelen felugranak, röffentenek, a vadállatokra emlékeztető módon a fogaikat csattogtatják, és nemcsak a malacaikat, de olykor a közeledő embert is vadul megtámadjá.

Súlyosabb esetekben az állat gyógyszeres megnyugtatását kell alkalmazni, melyre igénybe kell venni az állatorvos beavatkozását. Általában javallott a stressz elleni, nyugtató hatású gyógyszerek és az oxitocin adagolása.

(Forrás: dr. Radnai István blogja)

Több részletért forduljon az ISV szakembereihez a www.isv.rs honlapon levő elérhetőségeken keresztül.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Kocák ellés utáni nyugtalansága és agresszivitása

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!