Kalcium távozása a tehén szervezetéből és az azzal járó következmények

A többször ellett 5-10 éves bőtejelő teheneknél az ellés és a tejtermelés megindulását követő időszakban, általában az ellést követő 3 napon belül gyakran jelentkezik az ellési bénulás, a paralysis puerperalis. A tejjel nagy mennyiségű kalcium távozik a szervezetből és a bénulást a vérplazma ionos kalciumszintjének a csökkenése idézi elő.

Az ellési bénulás jellegzetesen hiperprodukciós betegség, s a nagy tejtermelésre végzett szelekció és takarmányozás következménye.

A tejelő fajtákban és az egyéb fajták rekordereiben a betegség minden évben megjelenik, a betegségre való hajlam pedig öröklődik.

A tejtermeléssel nagy mennyiségű kalcium és foszfor ürül ki a bőtejelő tehenek szervezetéből, a 20 literes tejtermelés esetén a tehén napi kalciumvesztesége 25 g, foszforvesztesége pedig 18 g.

A tejtermeléshez szükséges ionos kalciumot és foszfort a szervezet a csontokból mozgósítja a mellékpajzsmirigy parathormonja segítségével.

A vemhesség idején, különösen annak a vége felé a kalciumban gazdag takarmány magas vérkalcium-szintet eredményez. Ez a mellékpajzsmirigy hormontermelő aktivitását csökkenti. A nyugalmi állapotban került, "szundikáló" mellékpajzsmirigy a tejtermelés megindulásakor létrejövő hipokalcémia ingerhatására nem képes parathormon-termeléssel válaszolni, és ezáltal mozgósítani a csontokból a szervezet számára szükséges kalciumot.

Az így kialakult hipokalcémia, a vérben csökkenő ionállapotban levő kalcium hatására kifejlődnek a betegség jellemző tünetei. Az első tünetek akkor jelentkeznek, amikor a vér kalciumszintje a normális 11,5-12 mg%-ról 7 mg% alá csökken. Ilyen esetben nemcsak a kalcium mennyisége csökken, a magnéziumhoz való aránya is megváltozik. A túlsúlyba kerülő magnézium hatására jön létre a betegségre jellemző bódulat, a kóma.

Kezdetben romlik a tehén étvágya, renyhe a kérődzése, csökken a tej mennyisége. Az állat gyakran emelgeti a farkát vizelés és ürítés nélkül, a hőmérséklete csökken és enyhén izgatottan viselkedik, néha görcsök is jelentkeznek.

Az említett bevezető tünetek után a tehén hamarosan lefekszik. Enyhébb esetben az állat 1-2 napi betegség után meg is gyógyulhat. Leggyakrabban azonban a bevezető tünetek után a tehén mély bódulatba esik.

Szinte élettelenül fekszik, a legyek mászkálására és a tűszúrásra egyáltalán nem reagál. Szemei félig nyitva vannak ugyan, de magától nem pislant. Félig nyitott szájából a nyelve kilóg, nyála folyik, a lélegzete pedig hörkölő. A végtagok hidegek, a vér legnagyobb része a tőgyben található, és ezért elégtelen a perifériás vérkeringés.

A beteg állat kezdetben hason fekszik, a fejét a martájékra hajtja, később bódultan az oldalán fekszik kinyújtott végtagokkal. A tehén rendszerint enyhén fölfúvódott és a bendőtartalom a szájon és az orron keresztül ürül. Ha a vérkeringési zavar tovább romlik, akkor a remegő állat 24 órán belül elpusztul.

Az ellési bénulás megelőzésében fontos a foszforban gazdag takarmány etetése. Ez fokozza a parathormon-kiválasztást és alkalmassá teszi a szervezetet, hogy mozgósítsa a csontokból a kalciumot.

A takarmányban levő foszforadag növelését legegyszerűbben korpa etetésével valósíthatjuk meg. Jó hatásúak a foszforban gazdag takarmánykiegészítők, pl. a dikalcium-foszfát.

Az ellés előtti hetekben jó, ha a kalciumgazdag szálas takarmányok, pl. szénák etetését mérsékelik 3-5 kg-ra naponta, és fokozatosan növelik a kalciumban szegény abrak adagját 4-5 kg-ig naponta. Az ellés előtti napokban adott D-vitamin csökkenti a megbetegedés esélyét.

Az ellés utáni napon nem tanácsos kifejni a tőgyet. Ezen a napon csak annyi tejet adjon le a tőgy, amennyit a borjú kiszop. Az utófejés még ellés utáni második napon is kerülendő. Ezeken a napokon a nagy tejleadás hajlamosítja a tehenet a betegségre. Ezért figyeljük az idősebb nagytejelő teheneket és ha azt lájuk, hogy nyugtalanok, a farkukat emelgetik vizelés és ürítés nélkül, akkor tanácsos mindjárt állatorvoshoz fordulni.

A szakszerűen kezelt állatok 95 százaléka meggyógyul. Minél súlyosabbak a betegség tünetei, annál sikeresebb a gyógyítás.

(Forrás: Magyar Szó)

További információkért forduljon az ISV szakembereihez a www.iv.rs honlapon található elérhetőségeken keresztül.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Kalcium távozása a tehén szervezetéből és az azzal járó következmények

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!