Megfelelő feltételek az istállókban

A szellőzés és a fűtés a sertésistállók kulcsfontosságú tényezői, mivel a kontrollált légállapot jelentősen befolyásolja az állatok teljesítményét és közérzetét.

A tartás sikerességének egyik alapvető meghatározója az istálló levegőjének minősége, és annak megfelelő hőmérséklete.

A szellőzés egyik alapvető funkciója, hogy eltávolítsa az istállóból az egészségkárosító agyagokat.

A másik, ennél is fontosabb és nehezebben megoldható feladata, hogy ellássa az állatokat kellő mennyiségű, hőmérsékletű és páratartalmú friss levegővel.

A termelés növelésének korlátját jelenti nyáron a meleg, télen pedig az elvezetendő pára és széndioxid mennyisége.

A nyári szellőző levegő mennyisége a télinek tíz-hússzorosát is elérheti. Gondos tervezéssel jelentős megtakarítás érhető el, hiszen az állatok komfortigénye lényegesen változik életkoruk és tartástechnológiájuk függvényében.

Amennyiben az állatra ható környezeti hatásokat vizsgáljuk, úgy az istálló hőmérsékletét, légnedvességét, a levegő sebességét, a pihenőhely és a térelhatároló szerkezetek felületi hőmérsékletét, valamint a levegőben lévő szennyező anyagokat együttesen kell elemezni, ugyanis bármelyik komponens figyelmen kívül hagyása a teljes épület használhatatlanságához vezethet.

A sertéseket testfelületi hőmérséklete 30 és 32°C között mozog, s amennyiben a határoló szerkezetek (födémek, falak) felületi hőmérséklete túlságosan lecsökken, a sugárzásból adódó hőveszteség meghűléshez vezethet. A sertés éppen a gyenge szőrzete miatt nagyon érzékeny a nedves levegőre, ezért arra különösen kell ügyelni, hogy télen a bőrfelület körül kialakuló légpárnát intenzív szellőztetéssel ne bolygassuk meg. 

Meglehetősen nehéz a rácspadozatos istállók szellőztetésének megoldása, hiszen itt a trágyacsatornában felhalmozódó káros gázok kontrollált elvezetéséről kell gondoskodni. Minden olyan megoldás hibás, amikor az állat termelő zónáján keresztül történik az elszívás.

Ilyen esetekben a trágyacsatornába nyúló alsó elszívású kürtő, vagy olyan túlnyomásos szellőzés jöhet esetleg szóba, amelynél a trágyacsatornát légcsatornának használva jut a kültérbe az elhasználódott levegő. (Forrás: Agrárágazat)

Legjobb megoldásokat ezen a téren (is) az ISV Feed&Consulting cég kínál. Tekintse meg a www.isv.rs honlapon levő Sertéstenyésztési felszerelés c. rovatot.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Megfelelő feltételek az istállókban

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!