A tehenek veszélyes fertőző szembetegségét előidéző kórokozó

A keratoconjunctivitis főként a legelőn tartott szarvasmarhák betegsége. Fiatal állatokban járványos jelleget ölthet.

Az esetek többségében a kórokozó a Moraxella bovis, a beteg állatok kötőhártyájáról azonban gyakran egyéb kórokozók, így mycoplasmák (pl. Mycoplasma bovoculi, M. conjunctivae), a Chlamydia psittaci, esetenként különféle vírusok (pl. adenovírusok, a szarvasmarha fertőző rhinotracheitisének a vírusa stb.) is izolálhatók, amelyek önmagukban is képesek károsítani a szemet.

A fertőző keratoconjunctivitist leggyakrabban szarvasmarha-állományokban látjuk, megbetegedhetnek azonban a juhok, a kecskék, a bivalyok és ritkábban a vadon élő kérődzők is.

Az első szórványos esetek megjelenése után a betegség rohamosan terjed és gyógykezelés hiányában 1-3 hét alatt az állatok 30-90%-a megbetegedhet. A 2-12 hónapos borjak, illetve növendék marhák a legfogékonyabbak. A juhok enyhébben betegszenek meg, mint a szarvasmarhák.

A lappangási idő többnyire 2-4 nap.

Első tünetként az állatok könnyeznek, a szemhéjak duzzadtak, az állatok szemüket zárva tartják és kerülik a fényt.

Az elváltozás gyakran csak az egyik szemet érinti és enyhébb esetekben 7-10 nap alatt magától meggyógyul, miközben a periféria felől vérerek hatolnak a szaruhártyába, és ezek szomszédságából kiindulva a szaruhártya feltisztul.

A feltisztulás azonban nem mindig teljes, és a szaruhártya középpontjában változó nagyságú, fehér heg maradhat vissza. A szaruhártya a baktériumok által termelt extracellularis enzimek hatására, illetve a viszkető, fájó, beteg szem dörzsölésének következményeként kifekélyesedhet és súlyos, gennyes belső szemgyulladás alakulhat ki.

Ilyenkor a szemhéjak is sérülhetnek, és ezek gyulladása súlyosbíthatja a folyamat kimenetelét. A kifekélyesedett szaruhártya szakszerű kezelésre is csak több hét alatt gyógyul meg.  

Bakteriológiai vizsgálattal kideríthető, hogy csupán moraxellák vagy egyéb kórokozók is részt vesznek-e a betegség előidézésében.

Az elkülönítő kórjelzés szempontjából a szem megbetegedése miatt szarvasmarhákban elsősorban a fertőző rhinotracheitis (lázas általános tünetek, orrfolyás, a kötőhártya göbös gyulladása stb.) és a roncsoló orrhurut (súlyos általános állapot, a nyálkahártyákon kimaródások, elhalások, a periféria felől induló szaruhártya-elhomályosodás stb.) jön szóba.

A betegeket lehetőleg a betegség minél korábbi szakaszában gyógykezelni kell, és egyúttal gondoskodni kell a hajlamosító hatások csökkentéséről is.

A beteg állományt napfénytől, széltől, portól védett helyen kell elhelyezni, és meg kell szüntetni a légyinváziót. A beteg állatok szemét megfelelő kezelőfolyosóban, legalább naponta kétszer, 3–5 napon át, antibiotikumot tartalmazó kenőccsel vagy sprayvel kell kezelni.

Természetesen az állatorvos utasításai szerint kell eljárni.

Több részletért forduljon az ISV szakembereihez.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A tehenek veszélyes fertőző szembetegségét előidéző kórokozó

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!