Vemhes kocák takarmányozásának alapszabályai

A takarmányozás fő célja a vemhesség alatt a vehemépítés táplálóanyag-szükségletének biztosítása.

A vemhesség alatti takarmányozás gyakorlati szempontból három fő szakaszra osztható, a vemhesség 90. napja előtti és utáni, valamint az ellést közvetlenül megelőző időszakra.

A vemhesség első 90 napja során alkalmazott takarmányozás még további két szakaszra osztható (a vemhesítést követő első két-három hetes és a fennmaradó időszakra).

A vemhesítést követő első időszak során alkalmazandó takarmányozással kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Egyesek szerint ebben az időszakban a mennyiségében, de nem minőségében visszafogott takarmányozás a kedvező, míg mások szerint a mennyiség már ebben a szakaszban is jelentősen növelhető.

A gyakorlat szempontjából mindkét álláspont elfogadható, mivel a visszafogott takarmányozás a túlkondícióban lévő kocák, illetve a kocasüldők esetében lehet kedvező hatású, míg többször ellett, illetve nagy almokat nevelő, emiatt a laktáció során jelentős mértékben lezsarolt kocáknál a bőséges takarmányozás lehet indokolt a vemhesség fennmaradása, valamint az embriók fejlődése szempontjából.

A vemhesség második szakaszában (a 90. nap után) a magzatok fejlődése felgyorsul, ami egyúttal növekvő táplálóanyag igénnyel is jár, így a kocák takarmányának táplálóanyag-tartalmát is változtatni szükséges .

Gyakorlati tapasztalatok szerint ebben az időszakban a napi takarmányadag mennyisége is növelhető, de nem több mint 10-15%-kal.

Azokon a telepeken, ahol erre lehetőség van, különösen a nyári időszakokban, a hőstressz által előidézett takarmányfelvétel csökkenése miatt javasolható a nedves, vagy akár folyékony etetés alkalmazása.

A visszafogott takarmányozás ugyanakkor, különösen a vemhesség második szakaszában kifejezetten kedvezőtlen, mivel ennek hatására a koca saját tartalékait éli fel, ami az ellést követően a laktáció során okozhat tejtermelési problémákat, veszélyeztetve ezzel a malacnevelés hatékonyságát.

Dr. Mézes Miklós

(Tekintse meg a Sertések takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapon)  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Vemhes kocák takarmányozásának alapszabályai

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!