A tehenek irigylésre méltó tejtermelésének alapfeltételei

A tehenek tejtermelése jelentősen növekedett az utóbbi évtizedekben, ami nagy mértékben fokozta a takarmányozás iránti igényeket.

Ez teljesen érthető, hiszen amikor pl. egy tehén 6 000 kg tejet termel a laktáció során, azzal mintegy 740 kg szárazanyagot ürít ki szervezetéből.

Még inkább szembeötlő, hogy a nagy tejtermelés mekkora terhelést jelent a tehén számára, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a laktáció első időszakában levő, napi 30-35 kg tejet termelő tehén 3,7-4,3 kg szárazanyagot ad le naponta a tejjel.

Az ellést követően a tejtermelés gyors ütemben növekszik, csúcspontját a teheneknél az ellést követő 5-6., az üszőknél 6-8. héten éri el. Ezután a termelés néhány hétig azonos szinten mozog, majd fokozatosan csökken a laktáció végéig. A vemhesség 7. hónapját követően a tehenek elapasztásra kerülnek.

A szárazonállás idején a tehenek táplálóanyag-szükséglete lényegesen kisebb, mint a termelő időszakában. Következésképpen az állatok takarmányozása is másként alakul. Ezért a tehenek takarmányozását két szakaszra - tejtermelés és szárazonállás időszaka - osztva célszerű tárgyalni.

A tehenek tejtermelése jelentősen különbözik a laktáció egyes szakaszaiban. A napi tejtermelés a laktáció csúcspontján és a laktáció végén akár 20-25 kilogrammal is eltérhet.

Az első szakasz az elléstől a laktáció 11-15. hetéig tart. A tejtermelés ebben az időszakban éri el a csúcspontját és marad néhány hétig magas szinten. A laktáció második szakaszának, a laktáció 11-13. és 24-28. hete közötti időszakot tekintjük. Ebben az időszakban már csökken a tehenek tejtermelése.

A harmadik szakasz a laktáció 24-28. hetétől a tehenek elapasztásáig tart. A második szakaszban megkezdődött tejhozamcsökkenés ebben a szakaszban felgyorsul.

Az ellést követően a tehén testtömege kis mértékben csökken. A takarmányozás során a gazdának arra kell törekednie, hogy az állatoknál ezt a veszteséget minél kisebbre mérsékelje. Jónak tekinthető, ha naponta csak 0,8-1,0 kg a testtömeg-veszteség. Ügyeljünk arra, hogy minél nagyobb legyen a takarmány "nettó" energiatartalma. Tapasztalatok szerint a napi tejtermelés legalább 45%-a tömegtakarmányokból kell, hogy származzon. Ez a jó minőségű takarmány - pl. kukoricaszilázs - etetésével érhető el. A jó minőségű fűszenázs vagy lucernaszenázs ugyancsak alkalmas a tömegtakarmány-igény fedezésére.

Újabban zsírokat is felhasználnak a tehenek takarmányozásában azért, hogy mérsékeljék azt az energiahiányt, amely a nagy tejtermelésű tehenek esetében a laktáció első harmadában fennáll. A szilázs, ha lehetséges, ne csak a téli, hanem kisebb mennyiségben a nyári hónapokban is szerepeljen a takarmányadagban.

Ez azzal az előnnyel jár, hogy a bendőben állandóbb ún. mikrobás életet lehet kialakítani. A tavaszi-nyári takarmányozási időszakban a gyakran változó zöldségtakarmány mellett a szilázs képviselheti az állandóságot.

A jó minőségű "zöldtakarmányok" akár legelő, akár kaszált zöldtakarmányok formájában ugyancsak kiváló tömegtakarmányok a tehenek számára. A nagy teljesítményű állományok, és főleg a laktáció csúcspontján lévő tehenek részére csak a közeli és jó minőségű legelők kerülhetnek szóba. Elvénült zöldtakarmányokat a laktáció első időszakában tartó tehenekkel kaszált zöldtakarmányként se etessünk. Ha lehet, ne váltogassunk gyakran zöldtakarmányokat, mert ezzel a bendő mikrobaállományát is gyakori változtatásra kényszerítjük Egy új takarmányra való átálláshoz, hozzászokáshoz a bendőnek 10-14 napra van szüksége.

A legelő és a kaszált zöldtakarmányok legtöbbször nem fedezik a tehenek nyersrost-szükségletét. A hiányzó rostot széna etetésével tudjuk pótolni. A laktáció első időszakában takarmányszalmát csak akkor etessünk, ha a szénából nem áll elegendő mennyiség rendelkezésre. Jó szervezéssel kiegészíthetjük a takarmányok beltartalmának fokozását.

(Forrás: Agroinform)

Mindenképpen ajánlatos a Milk (ISV 274-515 Premix laktációhoz) termék alkamazása.

Az igényektől függően alkalmazható a laktáció szakaszában levő tehenek, valamint az elapasztott tehenek esetében napi 150-300 grammos, a fejlődő üszők esetében pedig napi 50-150 grammos mennyiségben.

Előnyök:

- nagyobb tejtermelés;

- jobb egészségi állapot;

- kiváló reprodukciós eredmények.

Ez a nagyszerű premix az ISV Feed&Consulting cég kínálatában szerepel. Több részlet a www.isv.rs honlapon levő Szarvasmarhák takarmányozása c. rovatban található.  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A tehenek irigylésre méltó tejtermelésének alapfeltételei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!