Kifejezetten stressztűrő sertésfajta

A hampshire amerikai setésfajta.

Az angliai Hampshire grófságból importált öves sertésekre vezethető vissza. Kialakítása a múlt század második felében történt. Létszámát tekintve ma a duroc után az USA második legjelentősebb sertésfajtája.

Háta és ágyéka középhosszú, enyhén ívelt, és jól izmolt. A mellkas hengeres, a has feszes, a lapocka és a combok jól izmoltak.

A lábszerkezet stabil, a köröm szerkezete kemény. Alapszíne fekete, a maron és a lapockán lehúzódó fehér öv jellemzi, kifejezetten szabályos tarka fajta. Előfordul, hogy a hátsó végtag csánk alatti része is fehér. A körmök általában feketék, ha a végtag pigmentmentes, akkor viaszsárgák. A fülek kicsik, és felfelé állók.

A vékony szalonnaköpeny miatt az izomzat mozgása jól kivehető, a toka száraz. Kívánatos, hogy legalább 6-6 jól fejlett csecsbimbóval rendelkezzen.

A fajta teljesítményszintje a durocéhoz hasonló.

Akklimatizációs és stressztűrő képessége jó. Tenyésztésbe vételének ideje 9-10 hó.

A hampshire fajtát többnyire hibridprogramban hasznosítják.

Fajtatiszta tenyésztése törzs- vagy nucleus tenyészetekben történik. Keresztezésekben jól kombinálódik a pietrainnal és a belga lapállyal.

Magyaroszágon a hampshire fajtatiszta populációja meglehetősen kicsi, ezért rendszeres vérfrissítés szükséges, a legjobb minőségű állományok behozatala elsősorban nyugat-európai állományokból indokolt (pl. Svédország), kifejezetten stresszrezisztens vonalakból.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Kifejezetten stressztűrő sertésfajta

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!