A malacok emésztőrendszerét jelentősen veszélyeztető baktérium

Az E. coli baktérium a házi emlősállatok közül a sertésben is több, különböző tünetekben, kórformában megnyilvánuló betegséget okozhat.

A klinikai kép alapján ezeket az újszülött malacok hasmenése, a választott malacok hasmenése és ún. ödéma-betegsége néven illeti a szakirodalom.

A leggyakoribb betegségek közé tartozó kórképekről van szó, amelyek világszerte széles körben előfordulnak.

A fogékony állatok fertőződése a baktériumhordozó anyaállattól vagy alomtársaktól közvetlenül vagy közvetett úton következik be a születés utáni órákban, napokban.

A megtelepedett kórokozók aztán a különböző hajlamosító hatásokra alakítják ki a kórokozó törzsre jellemző tüneteket.

Az újszülött malacok kólihasmenése esetén a születés után néhány nappal a malacokon bágyadtság, étvágytalanság figyelhető meg. Nyálkahártyáik sápadtak, bőrük szürkésfehér, füleik, végtagjaik hidegek, szemük beesett. Bélsaruk sárgás színű, vízszerű, tartási helyükön nedves foltok, tócsák árulkodnak a súlyos hasmenésről.

A választott malacok kólihasmenése a választás körüli időszakban jelentkezik, hasonló tünetekkel, mint az előzőekben leírt forma. A különbség annyi, hogy a bélsár sötétebb, általában szürkés színű, és a kiváltó ilyenkor az átmenet nélküli takarmányváltás, a nagy fehérjetartalmú, könnyen bomló takarmány etetése.

Többnyire a legjobban evő, legfejlettebb malacok betegszenek meg.

A tünetek általában hirtelen jelentkeznek. Sokszor lehet tapasztalni, hogy a láztalan beteg malac egyre súlyosbodó légszomj és elgyengülés után váratlanul elpusztul. Gyakoribb, hogy a szemhéjak duzzadtak, a szemek kidülledtek. A malacok nem esznek, járásuk ingadozó vagy hasukon feküsznek, később fel sem tudnak kelni, tehetetlenül kapálóznak.

A fülek és a has alja sokszor kékesvörös színű (keringési elégtelenség), az ilyen malacok hangja elváltozott, rekedt, nem egyszer már hangot sem tudnak kiadni. Gyakoriak a légzési nehézségek is.

A betegség rendszerint olyan gyorsan zajlik le, hogy nincs is idő a klasszikus tünetek kialakulására, de az elhúzódó esetekben hasmenés is kialakulhat.

Az elhullott kóli-hasmenéses malacok szeme beesett, gyomra alvadt tejjel telt, a bélcsatorna nyálkahártyája kipirult, nyálkás. A belek kitágultak, faluk petyhüdt, nagy mennyiségű, híg, sárgásszürke folyadékot tartalmaznak. Olykor a bélfodri nyirokcsomók is duzzadtak, nedvdúsak.

Védekezés, megelőzés

Az E. coli okozta kórképek gyógykezelésében sarkalatos elem az azonnal megkezdett megfelelő antibiotikummal történő gyógykezelés (szopós malacok esetén folyadék- és elektrolitterápia is!) és - a választott malacok esetén - a koplaltatás, ill. takarmánycsökkentés.

A gyógykezelés alatt gondoskodni kell a bőséges folyadék- és ásványi só pótlásról, de hasznos pl. az aktív szén etetése és kamillatea itatása is.

A megfelelően megválasztott terápia hatására a hasmenéses malacok általában gyorsan gyógyulnak, de olykor a leggondosabb kezelés sem tudja megmenteni azokat.

A megelőzésben a legfontosabb a választás vagy malacvásárlás előtti, körüli és utáni következetes malactakarmányozás (fokozatos átmenet az adagot és az összetételt illetően, gyakoribb, kisadagos etetés), az ivóvíz savanyítása (pl. ecettel), ill. a takarmány vagy ivóvíz gyógyszeres kezelése 1-2 héten át vagy esetleg probiotikumok (hasznos bélbaktériumok) adása.

Az ISV kínálatában található termékek jelentősen hozzájárulnak az állatok szervezete ellenállóképességének fokozásához, valamint szinte minden sertésbetegség megelőzéséhez. Emellett szakembereink tanácsai is sokat segíthetnek. 

(Forrás: Mezőhír)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A malacok emésztőrendszerét jelentősen veszélyeztető baktérium

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!