A sertések sikeres metabolizmusának alapfeltétele

A vitaminok és nyomelemek számos létfontosságú szerepet töltenek be a sertések szervezetében. Egyes elemek hiánya funkciójától függően előidézhet hiánytüneteket, termeléskiesést, stb.

Például köztudott, hogy a fejlett sertéseknél nem fordul elő vashiány, az újszülött malacoknál azonban igen, aminek káros hatásai már a 4-5. napon jelentkezhetnek.

A malacok születéskori vastartaléka csekély, és az anyatej a malacok szükségletének - amely napi 10-15 mg - csak 5-8%-át képes fedezni, így pótlásra is feltétlenül szükség van.

A cink szerepe szintén kulcsfontosságú.

Számos cinkfüggő enzimet ismerünk, amelyek révén ez az elem szerepet játszik a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében.

Cinkhiányos állatokban a glukozértékesülés csökken, és a sertések elvesztik zsírtartalékukat.

A cinknek nagy valószínűséggel szerepe van az inzulin, a növekedési és a nemi hormonok hatékonyságában, hiánya pedig a pajzsmirigy aktivitását is érinti.

Az értékesülését számos tényező befolyásolja, és ezek a sertésekben másodlagos hiányt okozhatnak. Cinkhiány esetén az állat nyelvén - feltehetően az ízlelőbimbókban - változások mennek végbe, aminek következtében a takarmányfelvétel csökken.

A hiány további látható jelei a bőr- és szőrelváltozások - a keratinszintézis zavarainak következményeként. Ez a parakeratózis, amit a sertéseken kívül az összes állatfajnál és az embernél is azonosítottak.

A cinkhiány hat az elősdleges és a másodlagos nemi jellegre, a spermatogenezisre és a reprodukció minden folyamatára, az ösztrusztól az ellésig és a laktációig.

A nőivarú állatoknál meghosszabbodik a vemhesség időtartama, csökken a malacok születési súlya. 

A mikroelemek közül a cink hiánya szintén összefügghet a fitinsav jelenlétével. A fitin-cink nem hozzáférhető, annak felszabadulása szintén fitázenzimet igényel. A szükségesnél nagyobb mennyiségű fitázenzim hatására azonban a felszabaduló foszfor helyébe esetleg cink léphet, így másodlagos cinkhiány alakul ki.

A cinkhiány hatására csökken a malacok életképessége, az ellések elhúzódnak és súlyos bőrproblémák is felléphetnek.

Tekintse meg a Sertések takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapon. 

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A sertések sikeres metabolizmusának alapfeltétele

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!