A hőstressz tünetei, következményei, megelőzése, kezelése

A jelek szerint idén a megszokottnál korábban beköszönt a nyár, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rövidesen célszerű lesz megtenni a haszonállatok megóvására irányuló intézkedéseket.  

Ahogyan az emberi szervezetet, úgy állatainkat is nagy mértékben megviseli a nyári hőség. Miért veszélyes a hőstressz? Mik a tünetei és hogyan védhetjük tőle állatainkat?

Minden haszonállatunknak megvan a maga optimális hőmérsékleti tartománya, melyben a legjobb termelésre képes.

Mi történik, ha a hőmérséklet drasztikusan emelkedik, és az állatunk kilép az optimális hőmérsékleti zónájából? Ekkor kialakul a hőstressz, ami már negatívan befolyásolja az állat termelési esélyét, illetve akár az életére is veszélyes lehet. A hőstresszre jellemző tünetek:

- az állat légzésszáma megemelkedik,

- az állat aktivitása csökkenést mutat,

- csökken az étvágy,

- csökken a termelés,

- gyengül a kondíció, amely a csökkenő étvágyra vezethető vissza.

Szarvasmarháknál elsősorban a tejelő marhákat érő hőstresszről kell beszélni.

A tejelő marháknál az optimális külső hőmérséklet 20-25 fok körül alakul. A hőmérséklet emelkedésével a szarvasmarhák a testfelületükön keresztül egyre több hőt adnak le, úgynevezett száraz hőleadás formájában. Viszont egy bizonyos hőmérséklet felett a nedves hőleadás mértéke is megemelkedik, ezzel viszont a páratartalom is növekszik az istállóban. Ha nagyszámú állat van az istállóban, annyira megemelkedhet a hőmérséklet mellett a páratartalom, hogy nem tudják már leadni a felesleges hőmérsékletet az állatok. Ekkor jelentkezik a hőstressz.

Ennek hatására a tejtermelés lelassulhat, az állatok jóval kevesebbet termelhetnek, mint optimális körülmények között.

A sertéseket különösen érinti a hőstressz. Mivel nem tudnak izzadni, így még nehezebben adják le a felesleges hőmérsékletet, mint más állatok. Amennyiben 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, könnyen érheti hőstressz a sertéseket. A szoptatós kocák a nagy melegben akár 30 százalékkal kevesebb takarmányt vehetnek fel, mint optimális körülmények között. Ennek hatására csökkenhet az almok súlygyarapodása, sőt, az elégtelen tápanyagfelvétel miatt az anyakocák súlya is jelentősen csökkenhet.

Mit tehetünk a hőstressz kivédése érdekében?

Ne tartsuk túlzsúfoltan az állatainkat, gondoskodjunk megfelelő természetes szellőzésről az istállókban.

Amennyiben a természetes szellőztetés nem megoldott, alkalmazzunk mesterséges légkondícionáló berendezéseket. Hűtő-párásító berendezésekkel is javíthatjuk állataink komfortérzetét, megfelelően szigetelt istállókkal is kivédhetjük a nagy meleg okozta hőstressz negatív hatásait.

(Forrás: Magro)

A sertések hőstresszének tüneteit jelentősen enyhíti a TermoCont termék, a tehenek esetében pedig hatásos az Improferm, amiről a következő időszakban több szót ejtünk.  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A hőstressz tünetei, következményei, megelőzése, kezelése

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!