Hogyan viselik a sertések a nyári hőséget?

A leggyakoribb sertésegészségügyi probléma az optimális termelési feltételek hiányosságaiból eredő, így a szervezetet állandóan terhelő és károsító tényezők, az ún. stresszorok hatása.

A zsúfolt tartás, a nem megfelelő mikroklíma, az etetési idők be nem tartása, a gyakori falkásítás miatti változások olyan halmozott káros hatások, amelyekre az állatok kóros viselkedési formákkal válaszolnak.

A tartós meleg, a hőstressz következménye az istálló ún. "szobarendjének" felborulása, amikor az állatok nedves itató és etető, valamint trágyázó istállóterülete a száraz pihenő területtől nem különül el.

Ilyenkor az állatok a bélsárral, vizelettel szennyezett felázott kültakarójukon át befertőződhetnek a dugóhúzó alakú leptospirákkal vagy a gennykeltő baktériumokkal.

Az istálló padozatán a bélsárral, vizelettel ürülő pathogén baktériumok koncentrációja nő, amely a sertéshízlalás során olyan fertőző betegség állandósulásához vezethet, mint a sertésdizentéria.

Ilyen környezetben, ha a padozat sem a megfelelő, a lábvégek kipálása vagy sérülése miatt gyakoribbak a fájdalommal járó lábvég betegségekből (pl. rongyos talpúság, csülökirhagyulladás) adódó veszteségek, az alacsonyabb testtömeggyarapodás.

A nem megfelelő higiéniai körülmények egyéb betegségek forrásai lehetnek, mint például az E. coli endotoxin eredetű kocák relatív tejhiánya (MMA szindróma), amely a szopósmalacok eléhezését idézheti elő. Amennyiben az egyszerre be- és egyszerre kitelepítés alapelv nem valósul meg egy telepen, az időszakos takarítás, tisztítás és fertőtlenítés, pihentetés elmaradása az istálló gyors biológiai elfáradásához vezet.

Ekkor olyan virulens baktériumtörzsek elszaporodása, paraziták és vírusok koncentrált jelenléte jellemzi az istálló légterét, padozatát, felületeit, amelyek óhatatlanul az állatok egészségét veszélyezteti.

A hőstressz önmagában is rontja a kanok és a kocák reprodukciós paramétereit, csökkenti a szoptató kocák étvágyat, tejtermelését. A nedves bőr felületen párologtatással és hővezetéssel fokozódik az állat hőleadása. Ez akár kedvező is lehet a nyári időszakban.

Rendelje meg a kocák hőstressze elleni kiváló TermoCont terméket a www.isv.rs honlapon levő kapcsolatokon keresztül.  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Hogyan viselik a sertések a nyári hőséget?

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!