A sertéstenyésztési technológiák csoportosítása

A sertéstenysztésben alkalmazott tartástechnológiák nagyobb változatosságot mutatnak, mint a szarvasmarha-ágazatban. 

A hagyományosnak tekinthető fűtetlen, kifutós épületben elhelyezett moslékos takarmányozási rendszerek a közelmúltig az "intenzív" tartás (mesterséges megvilágítású, klimatizált épületben, almozás nélküli tartás) irányában változtak.

E telepek üzemeltetési tapasztalati kevés kivételtől eltekintve nem igazolták az "intenzív" tartástechnológiák korszerűségét.

A túlzott gépesítés, a korrózió elleni hatásos védelem hiánya és az ebből következő gyakori üzemzavarok, továbbá az energiaigényesség és a hígtrágya elhelyezési "gondjai" új utak keresésére ösztönöztek.

Elkészültek az újabb kísérleti sertésistállók, és ezek kedvező tapasztalatai alapján megkezdődhetett a sertésistállók és telepek rekonstrukciója is.

A zárt istálló-jelleg megtartása mellett megfigyelhető a természetes megvilágításra és szellőzésre való törekvés.

A legszembetűnőbb változás az, hogy a nagy mennyiségű hígtrágyát eredményező lemosásos, ill. rácsos padozatok és gravitációs trágyacsatornák helyett almozható, trágyaletolást lehetővé tevő sík padozatok és nyitott mechanikus trágyaeltávolítású csatornák kerültek előtérbe.

A rekonstrukció során történő fontosabb változások:
bontás:

- az épület teljes belső berendezése és padozata;

építés:

- a trágyacsatorna felé lejtő padozat (lengőlapátos trágyakiszállítás),

- a kiscsoportos tartáshoz szükséges belső rekeszrendszer kereszt vályúkkal.

Tartástechnológiai jellegű változás az utóbbi időben a természetes úton még jól szellőztethető, legfeljebb 12 méter széles épületek alkalmazása.

Tapasztalható a száraz takarmányokat adagoló önetetők arányának csökkenése és a nedves takarmányok etetésének a térhódítása is. (A nedves takarmányokon belül gépesítési szempontból meg kell különböztetnünk a hosszabb csővezetéken is továbbítható folyékony (moslék), a mobil adagolókkal kijuttatható pépes és a helyben (vályúban) nedvesített takarmányokat.).

A szélesebb épületeknél keresztvályús, a keskenyebb épületeknél hosszvályús megoldásokkal találkozhatunk. A keresztvályús megoldásra az egy állatra jutó minimális vályúhossz biztosítása miatt van szükség.

Olyan példa is felhozható, amikor egy - korábban önetetős szárazetetéses, középtrágyautas - sertésistállót keresztvályúsra és folyékony takarmányozásra, (beépített nedves keverő és takarmányszállító csőhálózat) építettek át.

Egyidejűleg a közép-trágyaúton összegyűlő - esetleg kevés almot is tartalmazó - trágya eltávolítását is gépesítették (szárnylapáttal vagy traktoros tolólappal).

A rekonstrukció során történt fontosabb változások:
bontás:

- az épület teljes belső szerkezete és padozata;

építés: - a trágyacsatorna felé lejtő padozat (szárnylapátos vagy tolólapos),

- kiscsoportos tartáshoz szükséges belső rekeszrendszer a keresztvályúkkal

- a nedves takarmányt keverő és kiosztó gépek beépítése.

A sertéstartásban alkalmazott tartástechnológiák között az eddigieken kívül (természetes szellőztetés és világítás; a hígtárgya mennyiségének a csökkentése vagy megszüntetése és az étrendileg kedvezőbb nedves takarmányozás terjedése) olyan korszerűsítési irányzatok is megfigyelhetők, amelyek a szarvasmarhatartásban időközben beváltak és elterjedtek.

Ezek lényege az istállói munkák mobil rendszerű gépesítése és az istállók zártságának megszüntetése, vagy különböző mértékű nyitottsága.

Természetesen a különleges klímaigényű fiaztatók vagy előhizlalók e tekintetben más elbírálás alá esnek.
Az istállók nyitásával - a természetszerű tartáshoz való közelítéssel - megváltozik azok mikroklímája is, ami hatással lehet az alkalmazott takarmányozási technológiára.

(Forrás: Agrárágazat)

Több információért forduljon az ISV szakembereihez. Kattintson ide: http://www.isv.rs/index.php/hu/kapcsolat 

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A sertéstenyésztési technológiák csoportosítása

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!