A kocák súlyveszteségének okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

A fialás előtt a takarmányfelvétel csökkentésére kell törekedni.

Vizsgálatok útján megállapítást nyert, hogy az ellések lefolyását, a malacok megszületésének idejét és az ellés teljes befejezését a vemhesség alatt elfogyasztott napi takarmány mennyisége erősen befolyásolja.

A könnyű és zavarmentes ellések szemszögéből is előnyös a mérsékelt intenzitású takarmányozás a vemhességben.

A fialás napján az ivóvízellátás a legfontosabb, emellett csak korpából készült "ivóst" kapjanak a kocák. Másnap kis adaggal megkezdhető a kocatáp etetése, úgy, hogy az ötödik napon már a teljes fejadagot kapja a koca.

Az abrak mennyisége 4,5-5 kg, ami ugyan nem fedezi a táplálóanyag felvételt, de élettani szempontból nem kifogásolható, hogy a szoptató koca saját szervezetéből pótolja a táplálóanyag-hiányt.

Vizsgálatok mutatják, hogy ad libitum takarmányozással sem képesek a kocák annyi takarmányt elfogyasztani a laktációban, amennyi a tejtermelés táplálóanyag-igénye, ezért a 28-30 napos laktációban intenzív takarmányozás esetén is testtömegcsökkenéssel kell számolni.

A fialást követően 10-12 kg súlyveszteség léphet fel, ha 30 nap után a súlycsökkenés a 20 %-ot meghaladja, akkor ez takarmányozási, illetve tartási hibákra vezethető vissza. A koca tejtermelését a takarmányon kívül a környezet, a kor, a fajta is befolyásolja.

Hagyományos tartásban a kocák etetése a fiaztató végén lévő pihenőtéren vagy kifutóján történhet. Ennek előnye, hogy a kocák a kutricán kívül ürítenek, ami a környezet tisztasága miatt fontos. Másik előnye még, hogy nedves etetéssel sem nő a páratartalom az istállóban.

Elterjedtebb az a módszer, amikor a kocák állandóan a kutricában tartózkodnak, és ott esznek.

A szoptató kocákat naponta háromszor kell etetni és ha nem áll rendelkezésre önitató, akkor ötször itatni. A szoptató kocák napi vízszükséglete 30-50 liter.

(Forrás: atk.hu)

Az ISV termékkínálata lehetővé teszi, hogy sertéseinek mindig megfelelő takarmányt biztosítson. Látogassa meg a Sertések takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapon.  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A kocák súlyveszteségének okai

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!