Az enterotoxémia és a baktériumok termelte különböző toxinok

Enterotoxémiák: a Cl. perfringens különféle típusai idézik elő.

Jellemző, hogy a baktériumok kedvező körülmények között a bélben elszaporodva toxinokat termelnek, amelyek a bélből felszívódva (enterotoxémia) gyors elhullást okoznak.

Ide tartozó betegség a szopós malacok fertőző elhalásos bélgyulladása.

Intoxikációk: tetanusz, a talajból történő - Cl. tetani okozta - sebfertőzés váltja ki. A fertőzés helyén elszaporodó baktériumok által termelt és felszívódó toxin az idegrendszert károsítva fokozott reflexingerlékenységet okoz, az izmok merevgörcse alakul ki. A toxin a légzőközpontot is bénítja, ami halálhoz vezet. Vakcinázással a tetanusz megelőzhető.

Botulizmus: a takarmányban, élelmiszerekben elszaporodó Cl. botulinum idegrendszert károsító toxinjai által előidézett betegség. A szájon át felvett toxin az izmok petyhüdt bénulását okozza.  

Gázödémás betegségek: a talajban élő - a Clostridium nemzetségbe tartozó - baktériumok okozta, főleg sebfertőzéssel kialakuló betegség.

A fertőzés területén (elsősorban az izmokban) gázbuborékokkal áthatott, vizenyős duzzanatok alakulnak ki. A baktériumok termelte toxinok gyors elhullást okoznak. Vakcinázással (immunizálás) a betegség megelőzhető.

(Forrás: Agrároldal)

Több részletért forduljon az ISV szakembereihez. (Elérhetőségek a www.isv.rs honlapon)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Az enterotoxémia és a baktériumok termelte különböző toxinok

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!