Fiatal sertések kellemetlen és veszélyes fertőző betegsége

A sertésorbáncot előidéző kórokozó és a betegség kezelése

Az orbánc (Erysipelas suum), a sertések fertőző betegsége, mely iránt főleg fiatal állatok fogékonyak.

Okozója egy rövid, többnyire egyenes pálcikaalaku baktérium (bacillus erysipelatis suum), amely a betegségben elhullott sertések vérében, különösen pedig a lépben, májban, vesében, bőrben és bélürülékben található nagy számban.

Az ún. természetes fertőzés a tápcsatorna közvetítésével történik, de bejuthatnak a baktériumok a bőrnek apró sérülésein át is.

A testbe kerülve behatolnak a vérbe, ahol elszaporodva mérgező anyagot választanak ki, ami főleg az idegrendszerre és izomzatra hat károsan.

Fertőzés után mintegy 3-9 nap alatt fejlődik ki a betegség. Étvágytalansággal, hányingerrel, erős lázzal  kezdődik, melyhez még bágyadtság is csatlakozik. A beteg állatok sokat feküsznek, alig tudnak felállani, ingadoznak, összeesnek.

A finomabb bőrrészleteken, főleg a füleken, nyakon, mellkason és a combok belső felületén élénk vörös foltok támadnak, melyek később sötétebbek lesznek és egybeolvadnak.

A betegség vége felé hasmenés, gyorsult légzés, a test melegének csökkenése észelelhető és a beteg állat a harmadik vagy a negyedik napon elhull. Néha a betegség lefolyása olyan gyors, hogy látszólag nem tart tovább 24 óránál.

Enyhébb esetekben a tünetek lassanként visszafejlődnek és a beteg állat életben marad. Valószínű, hogy a betegség más formában is lefolyhat, mert a csalánkiütés, a száraz bőrüszkösödés és az ún. fehér orbánc (rouge blanc) eseteiben ugyanazon bacillusok mutathatók ki.

A betegség orvoslása kevés eredménnyel kecsegtet. Leginkább a bélcsatorna fertőtlenítésére szolgáló szerek adagolása célszerű, hashajtó anyagokkal együttesen. Sokkal több sikerrel küzdhetünk terjedése ellen megfelelő óvintézkedésekkel. Leghatasósabb módszer a betegség iránt különösen hajlamos fiatal sertések védőoltása.

A jó ellenállóképességgel rendelkező állatoknak mindenképpen nagyobb az esélyük, hogy megússzák az említett (és sok más) betegséget. Ebben segítenek az ISV kínálatában levő kiváló termékek. (Lásd a Sertések takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapunkon.)         

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Fiatal sertések kellemetlen és veszélyes fertőző betegsége

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!