Sertések tüdőgyulladásának kiváltó oka és következményei

A sertések tüdőgyulladását a Mycoplasma nevű mikroorganizmus okozza, amely a levegő útján, cseppfertőzéssel "adódik át" a betegektől az egészséges példányoknak.

A párás idő kedvez a fertőzés terjedésének, a kórokozók szaporodásának, amelyek leggyakrabban 2-6 hónapos korukban támadják meg a jószágokat (a malacokat, illetve a süldőket).

A mikrobák a légutakon át a tüdőlebenyekbe kerülnek, az életműködésük során kiválasztott toxinokkal pedig gyulladásba hozzák a tüdőt.

Az állatok enyhén belázasodnak, és bár a szinte észrevehetetlen hőemelkedés 1-2 nap múlva magától elmúlik, továbbra is étvágytalanok maradnak, a súlyuk nem gyarapodik, visszamaradnak a fejlődésben, miközben az első napok elmúltával nehezen kezdik venni a levegőt.

Száraz köhögés fogja el őket, mely végül folyamatossá válik, akárcsak az orrfolyás: állandó jelleggel átlátszó anyag szivárog a betegek orrlyukából.

A sertések ritkán pusztulnak bele a tüdőgyulladásba, ám a fertőzés mondhatni minden esetben legyengíti az immunrendszerüket, így bármilyen kór megtámadhatja őket, s a szövődmények már gyakran vezetnek az állatok elhullásához.

A kezelés antibiotikumos, a gyógyszert általában bele kell keverni a takarmányba. A dózist az állatorvos dönti el.

Ami a megelőzést illeti,  meg kell oldani, hogy ne kerüljön szalmiák az ólak légterébe, amely a magas páratartalomhoz hasonlóan elősegíti a fertőzés terjedését.

A szalmiák az állatok vizeletének a lebomlása révén kerül a levegőbe, ezért megoldást kell találni, hogy a vizelet kifolyjon a disznóólból. Nem csak hetente egyszer, hanem minden nap fontos kitakarítani a jószágok "otthonát".

A megelőzésben szerepet játszhatnak az ISV kínálatában található kiváló, immunrendszert erősítő termékek is. (Lásd a Sertések takarmányozása c. rovatot az www.isv.rs honlapon)

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Sertések tüdőgyulladásának kiváltó oka és következményei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!