Rendkívül ésszerű, sajátos sertéstartási módszer

Az ISV Feed&Consulting cég által vezetett györgyéni telepen 4 ezer sertés hizlalása zajlik, mégpedig igencsak érdekes, sajátos és mindenekelőtt gazdaságos módon.

Betonaljazat vagy padlórács helyett a sertések tartása mély szalmaalmon történik.

A folyamat 25 kilogrammos malacokkal indul, mindaddig, amíg nem érik el a 120 kilót, amihez mintegy 115 napra van szükség.

Goran Šećerov, az ISV Feed&Consulting igazgatója a magyarországi ISV anyavállalat tapasztalataiból kiindulva vezette be ezt a módszert, azzal, hogy megfelelő módosításokat eszközölt.

A szóban forgó objektumban ugyanis korábban borjakat hizlaltak.

A szükséges átalakítást követően kutricák elhelyezésére került sor, amelyekbe 250 malac került (boxonként).

A mély szalmaalom alkalmazása kiváló ötletnek bizonyult. A sertések kényelmes légkörben, stresszmentesen töltik idejüket.  

Amíg a malacok kisebbek, a friss szalma szórása két-háromnaponként, a későbbiekben pedig napi szinten történik.   

A sertések nyugodtan ehetik a szalmát, amely rostokban gazdag. A telepen nem észleltek gyomorfekélyt, sem más megbetegedéseket.

A szalma magába issza a fekáliát, az ammóniát, a kellemetlen szagokat és lassan komposztálódik.

A sertések takarmányozása teljesen automatizált. A takarmány az etetőkre kapcsolt műanyag-teleszkópcsövek, a víz pedig az itatókra kapcsolt fémcsövek által jut el a sertésekhez.

Ez a folyamat nem igényel jelentősebb mukaerőt, mindössze két dolgozó látja el szalmával és felügyeli a telepen levő 4 ezer sertés hizlalását.  

A ily módon történő sertéstartás eredményei az elmúlt időszakban nagyszerűek voltak: az átlagos napi súlygyarapodás több mint 920 grammot, a takarmánykonverzió pedig 2,8 százalékot tett ki.

A minőségre sem lehet panasz: a színhús aránya 60 százalékos. 

Bővebb információkért ezzel a kiváló sertéstartási módszerrel kapcsolatban Goran Šećerovhoz, az ISV Feed&Consulting igazgatójához fordulhat a www.isv.rs honlapon szereplő elérhetőségeken keresztül. 

Tekintse meg a You Tube-on levő következő videót:

https://www.youtube.com/watch?v=iKAYQv9VfZw  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Rendkívül ésszerű, sajátos sertéstartási módszer

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!