Lapály: szapora, kiváló teljesítményű sertésfajta

A lapály sertésfajta viszonylag későn érő, későn zsírosodó, nagy növekedési erélyű. Jó húsminőség és stresszrezisztencia jellemzi.

A magyar lapálysertésnél fontos követelmény a nagy ráma, a hosszú, feszes hát, a közepesen mély mellkas, a jól izmolt lapocka és comb, a finom csontozat, valamint a jó konstitúció szilárd lábszerkezettel, csontozattal. Szőrzete fehér, finom szálú, sima lefutású.

A bőr halványrózsaszín, pigmentes, a körmök viaszsárgák, a fej a törzzsel arányos, középhosszú, kifejezetten könnyű. A profilvonala enyhén tört.

A fajta nemesítése, fenntartása során időről időre szükség van a vérfrissítésre, de csak olyan importok jöhetnek szóba, amelyekkel javíthatók az anyai tulajdonságok, a szervezeti szilárdság, harmonikusan a vágóértékkel.

Fajtajavításra stresszrezisztens kanoktól származó sperma indokolt a legkiválóbb finn, svéd, norvég vagy dán lapály állományokból.

A lapály főbb jellemzői tehát:

- szapora, kiváló teljesítményű és jó vágóértékű fajta;

- későn zsírosodó, és nagy növekedési erélyű. A vágóérték növelésénél különösen fontos a vékony hátszalonna és a jó húsminőség;

- nagy rámájú, hosszú, feszes hátú, közepesen mély mellkasú, izmolt lapockájú, telt combú, jó konstitúciójú, szilárd csontozatú fajta, könnyű végtagokkal;

- szőrzete fehér színű, finom szálú, sima lefutású, bőre halvány rózsaszín, pigmentmentes. A körmök viaszsárgák. A fej a törzzsel arányos, középhosszú, könnyű, profilvonala enyhén tört;

- kiváló kombinatív fajta. Fajtatisztán vagy nagyfehér hússertéssel alkalmazható anyaként.

(Tekintse meg a Tenyészsertések és a Mesterséges Termékenyítő Központ c. rovatokat a www.isv.rs honlapon).  

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Lapály: szapora, kiváló teljesítményű sertésfajta

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!