Időszerű

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A kocák soványságának fő okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

A borjak leválasztás utáni színvonalas takarmányozásának jelentősége

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

Ajánljuk

 

referencia

A megfelelő tejtermelés jelentősége a kocáknál

A koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart.

A tej mennyisége a 20-23. napig folyamatosan nő, ekkor a napi tejtermelés mintegy másfélszerese az első hetinek.

Ezt követően fokozatosan csökken, a 40. nap körül már csak az első napi mennyiséget, a 60. napon pedig annak csupán 3/4 részét teszi ki.

A kocák napi átlagos tejtermelése tág határok (2-71) között mozog, amit a fajta, ezen belül az egyedi tulajdonságok (az életkor, a takarmányozás, a szoptatott malacok száma, a szoptatások gyakorisága stb.) nagymértékben befolyásolnak.

Az egyes csecsbimbók tejtermelése sem azonos, az elülső csecsbimbópárok általában többet, a hátulsók kevesebbet termelnek.

Az ellés utáni első 3-4 napon a sárgás színezetű, sűrű, 12-16% fehérjetartalmú, 4-9% zsírtartalmú, mészben, foszforban, vitaminokban és a különösen fontos immunanyagokban gazdag föcstej termelődik.

A szopós malacok a számukra nélkülözhetetlen védőanyagokhoz (a gamma-globulinokhoz) csak a föcstej felvételével jutnak. Mivel ezeket a malacok csak a születést követő 24-36 óráig képesek felvenni, a fertőzések elleni védelmükhöz különösen fontos, hogy minél előbb és minél nagyobb mennyiségben jussanak föcstejhez.

A tej összetétele a laktáció folyamán erősen ingadozik, sőt kocánként is nagymértékben különbözik. A koca tejtermelésének megítélése közvetett úton, a malacok testtömeg-gyarapodása alapján történik.

Általában a 21 napos alomtömeget veszik figyelembe, mivel eddig az időpontig a malacok a szilárd takarmányokból olyan keveset vesznek fel, hogy az abból adódó gyarapodásuk elhanyagolható.

Bár a 21 napos alomtömeg csupán a koca laktációjának az első harmadáról tájékoztat, a szakemberek elegendőnek tartják a koca tejtermelésének a megítéléséhez, mivel a tenyésztői törekvések egyre inkább a malacok korai választására irányulnak.

(Forrás: Agrároldal)

Premix szoptatós kocáknak 215-19 (az ISV kínálatában)

Vitaminok és biológiailag akítv anyagok értékes kombinációja növeli az ellenálló képességet és serkenti az anyagcserét:

- A kocák magasabb fokú tejtermelése

- Az ivarzás látható jelei

- Növeli az étvágyat és a takarmány fogyasztását  

- Több malac évi szinten

- Nagy mennyiségű takarmány fogyasztása

- A testúly veszteségének csökkenése

A szoptatós kocák számára 215-19 premixszel készült keverék a vemhesség 90. napjától a megtermékenyítés utáni harmadik napig alkalmazható.

Több információ a www.isv.rs honlapon, a Sertések takarmányozása c. rovatban. 

Home Időszerű-aktuelno A megfelelő tejtermelés jelentősége a kocáknál

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!