Időszerű

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A kocák soványságának fő okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

A borjak leválasztás utáni színvonalas takarmányozásának jelentősége

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

Ajánljuk

 

referencia

Ásványi anyagok a sertések kifogástalan egészségéhez és ellenállóképességéhez

Az ásványianyag-ellátottságot a sertéseknél elsősorban a takarmány komponenseivel felvett ásványi elemek és azok kémiai formája határozza meg, illetve a felvétel, a felszívódó mennyiség, az értékesülés, az eloszlási folyamatok és a mobilizálható készletek befolyásolják.

Az értékesülést elősegíti a gyomor sósav- és organikussav-tartalma, a kedvező Ca:P arány és a megfelelő D-vitamin ellátás.

Akadályozhatja viszont többek között a fitin, a glükozinolátok, a szervezetben feleslegben rendelkezésre álló Ca, Mg, P, Cu, Cd és zsírsavak, továbbá a hasmenés, az ivóvízhiány, stb.

Ezeket a hatásokat bizonyos határokon belül az állati szervezet kompenzálni képes. Mindezeket figyelembe véve az ellátásra vonatkozó értékek csak irányszámokként foghatók fel, mert még az ellenőrzött bevitel sem ad megfelelő tájékoztatást a tényleges ásványianyag-státuszról.

Az állati szervezet tehát legtöbbször nem jelzi az átmeneti, rövid távon jelentkező hiányokat, túletetéseket, mivel a tartalékok mobilizálásával (csontok, máj) és az ürülés szabályozásával úrrá tud lenni ezeken. Tartós vagy intenzív hiány esetén azonban a teljesítmények csökkenése, illetve egészségügyi problémák jelzik a bajt.

Az a tény, hogy a kalcium és a foszfor túlnyomó többsége a csontokban található, a két elem anyagcseréjének együttes ismertetését indokolja. A kifejlett állati szervezet átlagosan 16 g/kg Ca-ot és 9 g/kg P-t tartalmaz, különféle kötésben és sokrétű feladattal.

A felvett Ca és P elsősorban a vékonybélben szívódik fel, és a megfelelő D-vitamin-ellátás esetében a szükséglet határozza meg az értékesülés mértékét.

A fejlődés időszakában a Ca-hiány csontképződési zavarokat okozhat az állatokban, a nagyfokú mobilizáció miatt pedig csökken a csontállomány hamu-, Ca- és P-tartalma. A hússertések érzékenyen reagálnak a hiányos Ca-, P- és D-vitaminellátásra (bénulás, mozgászavarok), illetve a Ca-túladagolásra is.

A Ca- és P-értékesülés fiatal korban nagy, akár 90%-os is lehet, később 30-40%-ra csökken. A vemhes és szoptató kocák táplálóanyag-, Ca- és P-beépülése és kiürülése a reprodukciós folyamat függvényében hormonálisan vezérelt, így például a vemhesség késői szakaszában bekövetkező erőteljes retenciós szakaszt egy intenzív mobilizáció követi a szoptatás elején, ami a testsúly változásában is megmutatkozik.

Míg a vemhesség alatt a retenció a kínálattól függ, addig a szoptatás időszakában bekövetkező mobilizáció nagyobb részt független mind a termeléstől, mind a táplálóanyag felvételétől.

Tekintse meg a Sertések takarmányozása c. rovatot a www.isv.rs honlapon.

A magnézium a csontállomány harmadik legnagyobb építőeleme, az élősúlynak mintegy 0,05%-át teszi ki. Ennek 60%-a a csontokban, 40%-a a lágy testrészekben található. Számos enzim alkotóeleme, és nélkülözhetetlen szerepet játszik a DNS-, RNS- és fehérjeszintézisben.

A nátrium és kálium anyagcseréje kölcsönhatásban van egymással, és a két elem eltérően oszlik meg a testszövetekben. A Na-nak mintegy 40%-a a csontokban, a K a lágy szövetekben tárolódik, ahol a K:Na aránya 7:1-hez.

A csontok a szervezetben tárolt összes K-mennyiség 5%-át tartalmazzák. A takarmányadag K- és Na-tartalma 80-90%-ban abszorbeálódik, ennek mintegy 5-10%-a értékesül, a többi pedig főként a vizelettel ürül, a bélsárral csak kisebb hányad hagyja el a szervezetet.

A vemhesség és szoptatás alatt az ürülés csökken. Hosszabb időn át tartó nátriumterhelésre (30 g NaCl/kg takarmány) a sertések – minden egyéb káros hatás nélkül – fokozottabb vízfelvétellel reagálnak.

(Forrás: Mezőhír)

Home Időszerű-aktuelno Ásványi anyagok a sertések kifogástalan egészségéhez és ellenállóképességéhez

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!