Időszerű

A kulcsfontosságú A-vitamin hiányának negatív következményei a sertéseknél

Minden vitaminnak külön szerepe és jelentősége van a sertések életében és fejlődésében.

Az egyik kulcsfontosságú vitamin kétségkívül az A vitamin. Mit kell róla tudni?

A karotinoidok növényi színanyagok, amelyek egy része az A-provitamin szerepét is betölti.

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A kocák soványságának fő okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

Ajánljuk

 

referencia

Megfelelő szellőzésű tehénistállók?

Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb állatvédelmi, állatjóléti szempontokat az istállók kialakításához, üzemeltetéséhez:

A tehénistállók kialakításánál olyan külső, környezeti, zavaró tényezőket is figyelembe kell venni, mint pl. a zaj, a fény, a rezgések és légköri szennyezés.

A tehénistállók és berendezéseik tervezése, építése és üzemeltetése során biztosítani kell, hogy a jó higiénés körülmények fenntarthatók legyenek, minimálisra csökkentsék a traumás betegségek, sérülések kockázatát, és figyelembe vegyék a tűz megelőzésének és a tűz elleni védelemnek a biztonsági követelményeit.

A folyosók és ajtónyílások méretei legyenek elég szélesek ahhoz, hogy biztosítsák a szabad mozgást sérülésveszély nélkül. Éles sarkok, kiszögelések kerülendők!

Az istálló épületeinek, berendezéseinek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése tegye lehetővé az állatok alapos megfigyelését, a problémák azonnali észlelését!

Az istálló mindenkor biztosítsa az elégséges szabad mozgási lehetőséget, az etető-itató berendezésekhez való problémamentes hozzáférhetőséget, a megfelelő alapterületű fekvőhelyet ill. fekvési helyzetet, a végtagok akadálymentes kinyújtását és a kényelmes felkelési lehetőséget.

Az istállópadozat nem lehet csúszós. Az ürülék, csurgalékvíz könnyen eltávolítható legyen, illetve elfolyhasson, ne okozzon az állatnak kényelmetlenséget, sérülést. A rács- vagy perforált padozat kialakítása legyen szilárd, alaktartó és feleljen meg az istállózott állat (tőgybimbó) méreteinek és testtömegének.

Az állatok vizsgálatánál, kezelésénél, ellenőrzésénél gyorsan nyitható terelő-zsúfoló állásokat, egyedi rekeszeket kell alkalmazni.

Új épületek építésénél illetve a meglévő épületek rekonstrukciójánál az egészségügyi és az állatok komfortérzetével kapcsolatos szaktanácsokat, javaslatokat figyelembe kell venni!

A csoportosan tartott szarvasmarhák helyigényének meghatározásánál a következőket kell figyelembe venni: a tartási környezetet, kort, nemet, testtömeget, az állományra jellemző viselkedési szokásokat, van-e vagy nincs szarva az állománynak, illetve a csoportnagyságot. A helyhiány vagy zsúfoltság okozta viselkedési "hibák" és egyéb rendellenességek kialakulását nem szabad megengedni!

Az állatokat tisztán kell tartani. A betelepített istálló belső felületeit, a berendezéseket az állomány bent állása alatt is tisztítani és fertőtleníteni szükséges.

Minden állat naponta jusson hozzá a szükséges, tápláló, egészséges, teljes értékű takarmányhoz és ivóvízhez a megfelelő mennyiséget biztosító vízellátó berendezéssel, amelyek biztosítják megfelelő egészségi állapotukat, aktivitásukat, szokásaikat és fiziológiás igényeik kielégítésével.

A szarvasmarha-telepen olyan környezeti viszonyokat kell biztosítani, hogy a hőmérséklet, a légsebesség, a levegő relatív nedvességtartalma, a mérgező gázok valamint a por koncentrációja és az egyéb légállapot jellemzők az állatok egészségi állapotát és jó közérzetét károsan ne befolyásolják.

A belső trágyatároló és -kezelő berendezéseket, létesítményeket úgy kell megtervezni, kivitelezni és üzemeltetni, hogy az állatok ne legyenek kitéve az egészségüket károsító koncentrációjú gázok hatásának.

Zárt istállókban (amit hazai körülmények között nem javaslunk), ahol az állatok egészsége a mesterséges szellőztetéstől függ, folyamatosan gondoskodni kell a friss levegő ellátásról és a gázokkal teli elhasznált levegő eltávozásáról (ventiláció és elszívás).

(Forrás: Agrárágazat)

Home Időszerű-aktuelno Megfelelő szellőzésű tehénistállók?

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!