Időszerű

A kulcsfontosságú A-vitamin hiányának negatív következményei a sertéseknél

Minden vitaminnak külön szerepe és jelentősége van a sertések életében és fejlődésében.

Az egyik kulcsfontosságú vitamin kétségkívül az A vitamin. Mit kell róla tudni?

A karotinoidok növényi színanyagok, amelyek egy része az A-provitamin szerepét is betölti.

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A kocák soványságának fő okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

Ajánljuk

 

referencia

Sertések emésztőszerveinek aggasztó gyulladása

A gyomor- és bélgyulladás főleg a fiatal állatok közötti, nagy veszteséget okozó, jellegzetes betegség.

Az ellenálló képesség általános csökkenése esetén baktériumok, vírusok, paraziták, gombatoxinok, kémiai eredetű kórokozók stb. hatására azonban idősebb állományokban is gyakran előfordul szórványosan vagy állomány szinten.

Minthogy a gyomor, valamint a vékony- és vastagbél gyulladását a gyakorlatban nem lehet elkülöníteni, ezért a kórformát indokolt egységesen tárgyalni.

A gyomor- és bélgyulladást kiváltó tényezők között leggyakrabban a fizikai, a kémiai okok, a vírusok, a baktériumok és a paraziták okozta ártalmak szerepelnek.

Fizikai hatások: a durva rostú, elöregedett, forró, jeges, viszonylag sok földet, homokot és egyéb testidegen anyagot tartalmazó takarmányféleségek. Fogrendellenességek, túlzottan mohó takarmányfogyasztás, rendszertelen etetési idő is hajlamosít erre a betegségre.

Kémiai kiváltóokok: növényvédő szerekkel (arzén, réz, higany stb.) szennyezett takarmányféleségek, műtrágya, penészes takarmányban termelődött toxinok, túladagolt gyógyszerek, takarmánykiegészítők, erjedésben lévő takarmányféleségek, mérgező növények stb.

Számos vírusos betegség, pl. a malacok vírusos hasmenése, baktériumos betegségek, pl. szalmonellózis (paratífusz) stb. kísérő tünete lehet a gyomor- és bélgyulladás.

A paraziták közül véglények és férgek okoznak gyomor- és bélgyulladást.

Tünetek: a heveny gyomorhurut, illetve -gyulladás étvágytalansággal és gyakori hányással kezdődik.

A gyomor- és bélgyulladás általános tünete a súlyos fokú hasmenés. Az ürülék lehet nyálkás, véres. Idült esetben az állatok lesoványodnak, folyamatosan híg bélsarat ürítenek, amely a végbél környékét erőteljesen szennyezi.

(Forrás: Lifepress)

Forduljon több tanácsért az ISV szakembereihez a www.isv.rs honlapon található elérhetőségek által.  

Home Időszerű-aktuelno Sertések emésztőszerveinek aggasztó gyulladása

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!