Időszerű

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A kocák soványságának fő okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

A borjak leválasztás utáni színvonalas takarmányozásának jelentősége

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

Ajánljuk

 

referencia

Fontos: Sertések ivóvízellátásának szükségessége

Egyetlen gazdasági állatfajnál sem javasolt az állatok ivóvízigényét csak nedves takarmányozással kielégíteni.

A sertések különböznek ettől? A válasz nem, egyáltalán nem. Akár folyékonyan, akár szárazon takarmányozzuk a sertéseket, mindig szükségük van külön vízvételi lehetőségre.

A külön forrásból történő ivóvízellátás elmaradása veszélyeztetheti a teljesítményt és egészen biztosan negatívan befolyásolja az állatok jólétét. 

A külön ivóvízellátás elmaradására gyakran felhozott indokok helytelenek. Ezek a leggyakoribbak:

- a sertések megkapják a szükséges vízmennyiséget a folyékony takarmánnyal, ezért a plusz itatók használata felesleges kiadást jelent,

- a víz pocsékolása, a hígtrágya mennyisége és környezeti terhelése is csökkenthető, ha az állatoknak nincsenek itatóik, amivel "játszhatnának" vagy ami meghibásodhat és szivároghat.

Mindkét érv helytelen.

Az első dolog, amit szem előtt kell tartanunk, hogy soha nem tudhatjuk, mennyi ivóvízre van szüksége egy sertéscsoportnak vagy ami még fontosabb, az egyes állatoknak a csoporton belül. Bár a mai modern sertéshibridek genetikai szempontból egyöntetűbbek elődeiknél, mégsem azonosak.

Következésképpen még ha egy "átlagos" követelményrendszert is állítanánk fel, az használhatatlan lenne, nincs "átlagos" állományunk, az "átlagos" jelző helytelen majdnem minden állatra az adott populációban. Ily módon nem tudunk megfelelni az állat biológiai követelményeinek a víz-takarmány arányra vonatkozóan. Miért is különbözik a víz ebben a tekintetben a többi tápanyagtól? A válasz: azért, mert a víz nem csak egy tápanyag.

Rendkívül nehéz megbecsülni a sertések ivóvízszükségletét. Ez azért van, mert a víz segít számos különböző életfunkcióban. Ha egyszerűen egy tápanyag lenne, ami felhalmozódik a szövetekben (hasonlóan a fehérjéhez és zsírhoz), elvileg lehetséges lenne, hogy tanulmányozzuk a víz felvételének és leadásának kapcsolatát és abból következtetéseket vonjunk le, ami eleget tenne meghatározott termelési céloknak.

Ez a megközelítés azonban nem alkalmazható a víz esetében. Amellett, hogy a víz, mint tápanyag elengedhetetlen a szövetek fenntartásához és növekedéséhez, a szaporodáshoz és tejtermeléshez, a sertéseknek szükségük van a vízre és használják azt számos jelentős élettani és biológiai folyamat végrehajtásához, amelyek a következők:

- a fehérjék emésztési végtermékeinek kiválasztása,

- az ásványi homeosztázis fenntartása (különösen a kálium, nátrium és klorid kiválasztása),

- méregtelenítés (a természetben előforduló mérgező anyagok, emészthetetlen anyagok és gyógyszermaradványok eltávolítása a szervezetből),

- a jóllakottság éreztének teljesítése,

- a testhőmérséklet szabályozása.

(Forrás: Sertéstenyésztés.hu)

Tekintse meg az ISV kínálatában szereplő legkorszerűbb és legkiválóbb itatókat honlapunk (www.isv.rs) Sertéstenyésztési felszerelés c. rovatában.

Home Időszerű-aktuelno Fontos: Sertések ivóvízellátásának szükségessége

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!