Időszerű

A kérődzők egészségét veszélyeztető kórokozó

A sercegő üszők (gangraena emphysematosa) a fiatal szarvasmarhák, juhok, ritkán más kérődzők (kecske, bivaly), rendszerint egy-egy területre korlátozódó (tájkóros) gázoedemás betegsége. A kérődzőkön kívül igen ritkán egyéb állatfajokban (sertésben, nyércekben) is megállapították.

A kulcsfontosságú A-vitamin hiányának negatív következményei a sertéseknél

Minden vitaminnak külön szerepe és jelentősége van a sertések életében és fejlődésében.

Az egyik kulcsfontosságú vitamin kétségkívül az A vitamin. Mit kell róla tudni?

A karotinoidok növényi színanyagok, amelyek egy része az A-provitamin szerepét is betölti.

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

Ajánljuk

 

referencia

A nyitott istállók előnyei

A tehenek elhelyezésére számos megoldás kínálkozik.

Ezek közös jellemzője, hogy beruházási költségük nagy, mivel a szűken vett elhelyezés mellett, járulékos létesítményekre, eszközökre (fejő-, tejkezelő-, takarmánytároló-, kiosztó berendezések, ún. szociális létesítmények, kerítés stb.) is szükség van.

A tehenészeti telepek létesítése során a környezetvédelmi, állatvédelmi, tűzrendészeti, munkavédelmi szempontok mellett az állatok igényére, a munkafolyamatok viszonylag könnyű elvégzési lehetőségére is tekintettel kell lenni.

A teheneket tarthatjuk zárt-, nyitott-, kötött- és lekötés nélküli (kötetlen) rendszerű istállókban.

A zárt istállók minden oldalról állandó fallal határoltak, klímájuk az időjárástól többé-kevésbé független. Előnyük, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között az állatoknak kellő védelmet nyújtanak. Hátrányuk, hogy beruházási költségük magasabb, nagyobb a kézimunka igényük, levegőjük nem mindig friss, bennük az állatok kevesebbet mozoghatnak, ami a tehenek termelése, alkalmazkodó képessége szempontjából kedvezőtlen.

A nyitott istállóknak egy, vagy több oldalon nincs faluk, így a külvilággal közvetlenül érintkezve, klímájuk a külső környezettől kevésbé tér el. Mérsékeltebb klímájú országokban az ilyen megoldású istállók terjedtek el.

Előnyük, hogy olcsóbbak, kevesebb beruházási költségből kivitelezhetők, jobban gépesíthetők, továbbá ilyen elhelyezésben az állatok többet tartózkodhatnak a friss levegőn, mozgásukban kevésbé korlátozottak, edzettebbek, ellenállóbbak lehetnek.

A telepek lehetnek tömbös és pavilonos rendszerűek. Az előbbi azt jelenti, hogy a tehenészetben lévő valamennyi tehenet egy nagy épületben (tömb) helyezzük el, az utóbbi pedig olyan rendszerű telep, ahol az állatokat több kisebb épületben tartjuk.

Az állatok tartásmódja szerint kötött és kötetlen rendszerű istállókat különböztetünk meg.

Kötött tartásban az állatokat egyedileg lekötve helyezzük el. Ilyen tartásban a tehenek tartózkodási helyén történik a takarmányozás, a fejés is. A nagyobb méretű, kötött tartási rendszerű istállókat valamikor keresztállásos, később pedig hosszanti állásos rendszerben építették.

Az előbbi szinte teljes mértékben kézi munkavégzésre alapozódott. Az utóbbi valamivel jobban gépesíthető, hiszen az istálló hosszanti tengelye szerinti etetőútról a takarmánykiosztás géppel végezhető. Hasonlóképpen a trágyaeltávolítás és a fejés is jobban gépesíthető.

A hosszanti állásos istállók korábban falmenti jászlas, később falmenti etetőútas, majd középső etetőútas kivitelében készültek.

Home Időszerű-aktuelno A nyitott istállók előnyei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!